szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Curiosity sikerén felbuzdulva a NASA bejelentette, hogy egy többéves program keretében kívánja biztosítani az Egyesült Államok dominanciáját a Mars felfedezésében.

A program részeként egy új kutatórobotot küldenek majd a bolygóra, a tervek szerint 2020-ban. Az űrhivatal bejelentése szerint az utána következő évtizedben, a harmincas években megy majd először ember a vörös bolygóra - írja a Mashable.

©

Jelenleg a Curiosity marsjáró kutat a bolygó fedélzetén. A rover hétfőn készült el az első talajminta elemzésével, és nem talált olyan vegyületet benne, amely az élet "építőkockája" volna. A mintában víz és más, szervetlen anyagok voltak, valamint karbonát- és klórnyomok, ezek eredetéről azonban vitatkoznak a kutatók, noha lehetséges, hogy szerves anyagok bomlásából származnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!