Balogh Csaba
Balogh Csaba

A Sharp a Consumer Elecronics Show-n mutatta be saját fejlesztésű IGZO technológiás kijelzői legújabb generációját. Az IGZO-t nem szeretnék megtartani maguknak, sőt kifejezetten arra törekednek, hogy az LCD-t váltó új piaci sztenderdet csináljanak belőle.

A kisebb kijelzők piacán már tavaly megmutatta a Sharp, hogy miként is képzeli el a jövő kijelzőit. És nem is csak megmutatták, hanem piacra is dobták az első IGZO-val szerelt telefonokat, azonban ezek csak a Japán piacra készültek. A gyártó most szélesíteni szeretné a kört, nem csak demográfiailag, hanem képernyőméret tekintetében is.

Sharp PN-K321 IGZO monitor

Az IGZO technológia neve a megalkotás során felhasznált anyagokból adódik: indium-gallium-cink-oxid. Az újfajta kijelző a megszokottnál jóval nagyobb felbontást tesz lehetővé alacsonyabb energiafogyasztás mellett. Állóképeknél például 80-90 százalékkal kevesebbet fogyaszt, mint a hagyományos LCD, ráadásul azzal ellentétben az IGZO kikapcsolás után is mutatja a legutoljára látható képet.

A Sharp reményei szerint az IGZO 4-től 32 colig uralja majd a kijelzők terepét - ami nem azt jelenti, hogy minden felhasználó Sharp márkájú eszközöket vásárolna. A cég egyáltalán nem szeretné megtartani kizárólag magának a technológiát, éppen ellenkezőleg, az a céljuk, hogy az IGZO az LCD-t váltsa a kijelzők iparágában, azaz minden fontosabb gyártó ilyen paneleket tegyen készülékeibe.

Ehhez a japán cég stratégiai partnereket is bevet, a Toshi Osawa Sharp-elnök jelenlétével tartott Las Vegas-i sajtótájékoztatón például a strapabíró kijelzőiről ismert Corning is vezérigazgatói szinten képviseltette magát, ez a kettő, valamint a kijelzők minősége azt sejteti, hogy a következő hónapokban érdemes lesz odafigyelni az IGZO betűszóra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!