Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

A Sharp a Consumer Elecronics Show-n mutatta be saját fejlesztésű IGZO technológiás kijelzői legújabb generációját. Az IGZO-t nem szeretnék megtartani maguknak, sőt kifejezetten arra törekednek, hogy az LCD-t váltó új piaci sztenderdet csináljanak belőle.

A kisebb kijelzők piacán már tavaly megmutatta a Sharp, hogy miként is képzeli el a jövő kijelzőit. És nem is csak megmutatták, hanem piacra is dobták az első IGZO-val szerelt telefonokat, azonban ezek csak a Japán piacra készültek. A gyártó most szélesíteni szeretné a kört, nem csak demográfiailag, hanem képernyőméret tekintetében is.

Sharp PN-K321 IGZO monitor

Az IGZO technológia neve a megalkotás során felhasznált anyagokból adódik: indium-gallium-cink-oxid. Az újfajta kijelző a megszokottnál jóval nagyobb felbontást tesz lehetővé alacsonyabb energiafogyasztás mellett. Állóképeknél például 80-90 százalékkal kevesebbet fogyaszt, mint a hagyományos LCD, ráadásul azzal ellentétben az IGZO kikapcsolás után is mutatja a legutoljára látható képet.

A Sharp reményei szerint az IGZO 4-től 32 colig uralja majd a kijelzők terepét - ami nem azt jelenti, hogy minden felhasználó Sharp márkájú eszközöket vásárolna. A cég egyáltalán nem szeretné megtartani kizárólag magának a technológiát, éppen ellenkezőleg, az a céljuk, hogy az IGZO az LCD-t váltsa a kijelzők iparágában, azaz minden fontosabb gyártó ilyen paneleket tegyen készülékeibe.

Ehhez a japán cég stratégiai partnereket is bevet, a Toshi Osawa Sharp-elnök jelenlétével tartott Las Vegas-i sajtótájékoztatón például a strapabíró kijelzőiről ismert Corning is vezérigazgatói szinten képviseltette magát, ez a kettő, valamint a kijelzők minősége azt sejteti, hogy a következő hónapokban érdemes lesz odafigyelni az IGZO betűszóra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Örményország teljes mozgósítást rendelt el a Hegyi-Karabahban történt összecsapások miatt

Örményország teljes mozgósítást rendelt el a Hegyi-Karabahban történt összecsapások miatt

Tiborcz István cége vette meg az egykori Fonográf-klubot

Tiborcz István cége vette meg az egykori Fonográf-klubot

Lépett a Microsoft, végre értelmes dolgok jöhetnek az összecsukható és összehajtható telefonokra

Lépett a Microsoft, végre értelmes dolgok jöhetnek az összecsukható és összehajtható telefonokra