Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Noha néhány helyen sikerként könyvelik el a Nokia 4,4 milliós lumiás teljesítményét, ha kicsit visszatekintünk, jól látszik, hogy az alagút végén lévő fény helyett eddig leginkább körbe-körbe járásról beszélhetünk. Többen azt jósolják, hogy a Nokia eladja mobilgyártó cégét. A Microsoft pedig vakarhatja a fejét.

A legtöbb felhasználói elvárásnak már megfelelnek a Nokia második generációs windowsos mobiljai, az Android rendszer és az iPhone uralta piac egyelőre mégsem értékeli őket. A finnekben kétségtelenül meglévő hatalmas potenciál, úgy tűnik, beragadt.

Az úthenger még mindig parkol

A tavalyi első negyedévben 2 millió Nokia Lumia fogyott el, a másodikban 4 milliót értékesítettek. A harmadik negyedév azonban - valószínűleg a Windows Phone 8 frissítési fiaskó hírére - kifejezetten gyengére sikerült, 2,9 millió Lumia fogyott el.

Ígérték, de nem jött
©

Ekkor, azaz a harmadik negyedévben került elő a Strategy Analytics elemzése, mely szerint a Lumiák jobban nyitottak, mint anno az iPhone vagy az androidos mobilok. A megjelenés utáni első három negyedévben iPhone-ból 5,4 millió fogyott el, míg az androidos gyártók között élen járó Samsung ilyen telefonjaiból kilenc hónap alatt mindössze 1,3 milliót adtak el. Ezekhez a számokhoz képest valóban jóval ütősebb a Nokia Lumia család nyitás utáni három negyedévben (2011 Q4 - 2012 Q2) elért 6,9 milliós teljesítménye, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy mindez már az iPhone-ok és az androidos mobilok által megágyazott korban történt, ahol az emberek többsége okosmobilt szeretne, a szolgáltatók többsége pedig szinte csak okosmobilt kínál megvételre.

©

Gyenge karácsony

Ezután jött a klasszikusan erős negyedik negyedév, amikor a Nokia előzetes jelentése szerint a cégnek mindössze 4,4 millió Lumia mobilt sikerült eladnia - ez lényegében csak  a  visszakapaszkodást jelenti a második negyedév szintjére, ami egy karácsonyi szezonban különösen gyengének tekinthető.

A legutóbbi negyedévben összeségében 79,6 millió mobilt értékesítő Nokia mellett rossz hír ez a Windows Phone platform mögött álló Microsoftnak is. A finn gyártón kívüli windowsos hardverpartnerek gyakorlatilag láthatatlan mennyiségben értékesítik WP8 rendszerű készülékeiket - ezekből egyébként sincs túl sok elérhető modell -, és ha a Nokia Lumiák sem képesek megtörni a jeget, akkor hamarosan pont kerülhet az elég régen kérdőjellel záródó mondat végére.

Nokia Lumia mobilok - Nem látszódnak a vásárlók
©

Mi lenne, ha?


A Windows Phone és a Lumia mobilok sikertelensége miatt is kerültek már elő - nem hivatalos forrásokból - lehetséges forgatókönyvek. A Forbes hasábjain publikáló Tristan Louis szerint a finnek még idén feladják a harcot, legalábbis ami a készülékgyártást illeti. Ő úgy látja, az idei év legemlékezetesebb iparági eseménye az lesz, hogy a Nokia eladja mobilgyártó részlegét, mégpedig az egyre nagyobb erővel feltörekvő Huaweinek, a megmaradt energiáival pedig a szoftverekre és a szolgáltatásokra fókuszál majd.

A szoftverekre váltás azonban érdekesnek hangzik annak fényében, hogy a Nokia nem a hardverrel, mint inkább az iPhone/iOS megjelenése, majd az Android ráerősítése után is hosszú ideig téli álmot alvó Symbian operációs rendszerrel vesztette el a háborút. Elsőre tehát kissé logikátlannak tűnhet, hogy éppen a gyengébb területen szeretné folytatni a cég. Másrészt viszont nagyon is érthető: az Android-iOS-Symbian-Windows Phone versenyből kiszállva, azon felülemelkedve, komoly sikereket is elérhet néhány jól eltalált multiplatformos alkalmazással a Nokia, ha folytatja azt az utat, amely első fontosabb állomásának a lehető legjobb időben kiadott iPhone-os térképalkalmazást tekinthetjük.

©

És akkor, ha?


Egy másik reálisnak tűnő forgatókönyv szerint - melyet egyébként a Forbes szerzője is alternatívának tart - a Nokia egy részét a Huawei mellett, vagy inkább helyett a Microsoft vásárolja meg. A sajátmárkás Surface táblagép bejelentése óta teljesen egyértelmű az irány, az Apple receptjének követése, ami ebben az értelemben egyáltalán nem ciki, nem ócska másolás, hanem tanulás és belátás. Szóval az irány: hardver és szoftver egy kézben, maximálisan összecsiszolva, kikerülve a bevont harmadik fél saját elképzeléseit, idétlenségeit, időnkénti lustaságát. Ehhez pedig a korábbi házon belüli próbálkozás bukása után mindenképpen jól jön egy évtizedek óta mobilokkal foglalkozó gyártó felhalmozott tudása, tapasztalata - és szabadalmai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarország is kap ajándékba koronavírus-vakcinát Izraeltől

Magyarország is kap ajándékba koronavírus-vakcinát Izraeltől

Karácsony: Egy tollat és egy noteszt sikerült elhozni a kormánytól

Karácsony: Egy tollat és egy noteszt sikerült elhozni a kormánytól

Rálőttek Lady Gaga kutyasétáltatójára, a kutyákat elrabolták

Rálőttek Lady Gaga kutyasétáltatójára, a kutyákat elrabolták