szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyre gyakoribb jelszó-feltörési akciók felhívták a figyelmet arra, hogy nem feltétlenül a szoftveres jelszavak jelentik a legbiztonságosabb megoldást.

Érdekes terveken dolgozik a Google: a jövő jelszótárolóit már nem szoftveresen, hanem hardveresen képzeli el.

Jelenleg teszteli például a Yubikey nevű eszközt, amelyik olyan, mint egy egészen parányi USB-kulcs, és a Google-szolgáltatásokba történő bejelentkezés során nem jelszót kell megadni, hanem ezt a kis drive-ot kell az USB-portba helyezni.

©

Még érdekesebb az az elképzelés, amelyik gyűrűbe zárná a jelszavakat. Ez az ékszer mindig ott lehetne az ujjunkon, s a bejelentkezési procedúránál egyszerűen csak oda kellene érinteni számítógépünkhöz. (Az erről szóló beszámoló – állítja a Wired – hamarosan megjelenik az IEEE Security and Privacy nevű technikai folyóiratban.) A Google mindenesetre ezen az ötleten is dolgozik, szakembereik ugyanis úgy vélik, eljárt az idő a könnyen feltörhető szoftveres jelszavak felett, a jövő immár a fizikai megoldásoké.

Már csak egyetlen kérdés marad, mi történik, ha elveszítjük/ellopják a gyűrűt vagy a parányi USB-t? A Google válasza erre: azonnal jelenteni az esetet, és letiltatni a hozzáférést szolgáltatásaihoz – feltehetően ez is megtehető majd pár egérkattintással, ha valóban elterjednek a fizikai jelszavak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!