szerző:
hvg.hu

A Kaspersky Lab szakértőinek nyilvántartása szerint tavaly naponta mintegy 7 ezer kibertámadás érte a gyanútlan játékosokat. A támadások mindegyike az online játékok és az ugyancsak online banki rendszerek személyes felhasználói adatait kísérelte meg ellopni, amelyeket később eladásra kínáltak és az addig virtuálisan létező pénzeket valódi összegekre váltották. Emellett az adatlopások további célja az online banki rendszerek feltörése és a rajta lévő pénz ellopása volt.

A Kaspersky Lab szakamberei arra a felfedezésre jutottak, hogy a kiberbűnözők átlagosan napi 10 rosszindulatú elektronikus levelet küldenek áldozataiknak és további 500 böngésző-alapú kísérletet tesznek arra, hogy megfertőzzék a játékosok felhasználói profilját. A rosszindulatú programok egy része az online játékok segítségével célozza meg az áldozatokat, amelynek mértéke mára napi szinten eléri az 5000 programot.

A kiberbűnözők legkedveltebb taktikája, hogy a világszinten népszerű online játékokat célozzák meg az informatikai manipuláció, valamint az adathalászat segítségével. Például egy jól ismert játék segítségével hamis weboldalakat hoznak létre, amelyeken ha az áldozat regisztrál, egyből ellopják az összes személyes adatát és jelszavát. 2012-ben a Kaspersky Lab szakértői 15 millió rosszindulatú kísérletet regisztráltak, amelyek a hamis weboldalakon keresztül célozták a gyanútlan látogatókat.

A fenyegetések világszerte minden felhasználót és gamert érintettek, de természetesen ettől függetlenül összefüggés fedezhető fel az aktív játékosok száma és a különböző országok nagysága között. 2012-ben a top három célország Oroszország, Kína és India volt. Ezen országok voltak kitéve a fertőzés legnagyobb kockázatának, mivel itt volt a legmagasabb a felhasználók és a gamerek avatarjainak és vagyontárgyainak aránya.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!