szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Az a miniszterelnök, akinek a kormányzása alatt az euró 300 forint fölé emelkedik, az nem tud kormányozni, és le kell mondania!" – mondta-e a neki tulajdonított mondatot Orbán Viktor?

Aki az utóbbi napokban belépett a Facebookra, szinte biztos, hogy találkozott a 300 forintos árfolyamszint fölött miniszterelnöki lemondást sürgető, 2008. áprilisi Orbán-idézettel, amely a közösségi felületek mellett a Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatóján is előkerült.
Az Index hoaxokkal foglalkozó részlege szerint az idézet minden valószínűség szerint hoax. "Ilyesmit Orbán Viktor biztosan nem mondott ott és akkor, amikor a szöveg állítja, hiszen 2008 áprilisában egyáltalán nem szólalt fel a Parlamentben. Márciusban igen, de akkor egészen más témában" – írja a lap, amely szerint egyébként sem lett volna sok értelme ekkoriban 300 forintos euróról beszélni, hiszen az árfolyam abban a hónapban a 250-260 forint közötti sávban mozgott.

Az Index az orbanviktor.hu archívuma mellett a beszédekben, az interjúk között, az MTI archívumában és még a Google-ben is kereste az idézet eredetijét, de a hoaxként terjedő újkori említésen kívül mást nem találtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

„Csodálatos érzés”: Kinyitottak a mozik New Yorkban

„Csodálatos érzés”: Kinyitottak a mozik New Yorkban

Előkapták a fogászati röntgent, úgy olvastak bele 17. századi, bontatlan levelekbe

Előkapták a fogászati röntgent, úgy olvastak bele 17. századi, bontatlan levelekbe