szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vélhetően ugrásszerűen meg fog növekedni a Skype-ot használók száma az MSN bezárásával, azonban a VoIP szolgáltatásnak már most is van mire büszkének lennie.

Érthető, hogy a Microsoft abban bízik, hogy a bezárásra ítélt MSN használói a Skype-ra váltanak, és ezzel óriási növekedés áll majd be a chat-forgalomba. A Skype hivatalos blogjának bejegyzése szerint azonban már most (azaz MSN nélkül) is van mire büszkének lenniük, hiszen egy újabb mérföldkőhöz érkezett a szolgáltatás.

Naponta a Skype-olók több mint kétmilliárd percet töltenek a szolgáltatás használatával – írja a blog, s amellett, hogy egy infografikával látványossá is teszi a bejelentést, még érdekesen szemlélteti is, hogy mit is jelent ez a kétmilliárd perc. Ennyi idő alatt 225 ezerszer oda és vissza lehetne utazni a Holdra, 5400-szor eljuthatnánk a Marsra, 16 millió mozifilmet lehetne megnézni, és 6,6 millió maratont lehetne lefutni.

A Microsoft egyébként nemcsak az MSN-használók átterelésével próbálja erősíteni a Skype-ot, hanem például azzal is, hogy integrálja levelezőrendszerébe, az Outlook.com-ba, s felkínálja az ilyesfajta csevegés lehetőségét következő generációs Xbox játékkonzoljaiban is.

De visszatérve a valóban elképesztő kétmilliárdos számhoz: épphogy megjelent a blogon a bejelentés, máris voltak, akik számolni kezdtek, azt véve alapul, hogy egy átlagos Skype-beszélgetés (belekalkulálva a video- és hangalapú kommunikációt egyaránt) időtartama 20 perc (ezt egyébként a Skype tette közzé még 2011-ben). Így viszont a kétmilliárd perc 100 millió hívást jelent naponta.

Persze ez is imponáló szám, azonban eltörpül a WhatsApp januári bejelentése mellett, amikor is 18 milliárd (!) üzenetet dolgoztak fel egyetlen nap. Persze ebbe bele kell kalkulálni az újévi jókívánságokat, ám ezt levéve is 10 milliárd „tranzakció” áll szemben 100 millióval.

Mindebből az is látszik, hogy jelenleg az üzenetküldés fontosabb kommunikációs forma a felhasználók számára, mint a beszélgetés, ami – mutat rá a BGR – éppen a fordítottja a száz évvel korábbi trendnek, amikor a telefon felváltotta a telegráfot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szex és Budapest: alap lett az álszentség a NER-ben

Szex és Budapest: alap lett az álszentség a NER-ben

Új cégükkel már külföldre tekingetnek Mészárosék

Új cégükkel már külföldre tekingetnek Mészárosék

Szécsi Noémi: Ha író vagyok, felelősséggel tartozom az olvasóimnak

Szécsi Noémi: Ha író vagyok, felelősséggel tartozom az olvasóimnak