szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kaliforniai bíróság döntésének értelmében az autózás közbeni GPS-használat éppen olyan figyelemzavaró, mint a vezetés közbeni sms-ezés, ezért tilos.

A zavaró tényező megléte független attól, hogy egy mobiltelefont telefonként, GPS-navigációra, óraként, illetve szöveges üzenetek és emailek küldésére, fogadására használjuk – ezzel indokolta a kaliforniai fellebbviteli bíróság az állam kontra Spriggs ügyben hozott döntését, melyben a vezetés közbeni sms-ezésre fennálló tilalmat kiterjesztette a vezetés közbeni navigációra. A bíróság döntése alapján törvényellenes bármilyen térképalkalmazás vagy navigációs szoftver nézegetése a mozgó autóban.

©

A vezetés közbeni, navigációs célú mobilhasználat tiltása funkcionálisan érdekes: ha éppen nem megy sehova az ember, akkor ritkábban van szüksége a navigációra, ennek egy lényege éppen az, hogy út közben adjon egyértelmű utasításokat.

A TechCrunch beszámolója szerint a hasonló törvényi szabályozások hatásossága legalábbis kérdéses. Egy 2010-es, az American Journal of Public Health-ben megjelent tanulmány szerint a vezetés közbeni sms-ezést tiltó törvény életbe lépése után rövid ideig tapasztalható bármilyen csökkenés a balesetek számában, majd a szint néhány hónapon belül visszaáll az eredetire.

A BMW vezetés közbeni sms-ezés elleni hirdetése

A New Jersey államban lévő Fort Lee városában az sms-ezés miatti balesetekért nem csak a vezetés közben mobilozó autósokat teszik felelőssé. Miután az év első hónapjaiban 20 figyelmetlen gyalogost ért baleset, úgy döntöttek, hogy bírságot vetnek ki arra is, aki a gyalogosan közlekedés közben nem az utat figyeli.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!