szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hallási segédlettel ellátott televízióműsorok aránya 36-ról 45 százalékra nőtt 2012 második félévében - közölte a Médiatanács. A vizsgált csatornák mindegyikén folyamatosan csökkent a hibák és a mulasztások száma a félév során.

A Médiatanács ebben a hónapban fogadta el a hivatal szakértői által készített legfrissebb tanulmányt arról, hogyan alkalmazza a négy köztelevíziós satorna és a két országos kereskedelmi tévécsatorna a hallási segédleteket. A szakértők összesen 2988 műsorórát elemeztek az m1, m2, Duna Tv és Duna World csatornákon négy-négy véletlenszerűen kiválasztott napon, az RTL és a TV2 esetében három-három napon. Átlagosan naponta 10 óra 25 perc segédletes műsort regisztráltak. Az NMHH közlése szerint a legjobban az m2 teljesített, ahol napi átlagban 12 és fél órányi feliratos vagy jeltolmácsolt műsort adtak közre; a vizsgált csatornák közül a legkevesebb segédletes műsort az RTL Klub vetítette, napi átlagban 8 óra 20 percet. A 132 elemzett napból csak 15 nap maradt a 6 órás határ alatt a segédlettel ellátott műsorok aránya. Leginkább sorozatokat, hírműsorokat, ismeretterjesztő műsorokat feliratoztak.

A szakértői elemzés megállapította, hogy mindegyik televíziócsatorna törekedett a hallási segédletekkel kapcsolatos előírások betartására, és egyre kevesebb a hiányosság, de minden televíziónál regisztráltak hiányos, késve megjelenő vagy pontatlan feliratot. A közszolgálati adóknál jelentősen emelkedett a segédletes műsorórák száma és bővült a műfaji kínálat is, több lett a feliratos dokumentum-, gyerek- és ifjúsági film. A kereskedelmi csatornák is, ugyan szerényebb mértékben, de növelték a feliratos műsorok arányát. A televíziók az élő politikai műsorok hallási segédletét továbbra is ritkán oldják meg, az új előírásként bekerült sportműsorok és időjárás-jelentés feliratozási követelményét azonban a félév végére egyre inkább teljesítették.

©

Az uniós középmezőnyben vagyunk

A 2012 második félévében az ellenőrzött napokon regisztrált, napi átlagban 45 százalék segédlettel ellátott műsoróraszámmal Magyarország az uniós középmezőnyben foglal helyet. A Nagyothallók Európai Szövetsége 2010-es felmérése szerint a brit, francia és holland nagy csatornák feliratozottsága szinte száz százalékos, a Cseh Köztársaságban és Olaszországban 70 százalék körüli, míg Portugáliában 20 százalék alatti volt.

A hazai médiatörvény rendelkezése értelmében a közszolgálati és a két országos kereskedelmi tévécsatornáknak idén legalább napi 8 órán keresztül, jövőre minimum 10 órán keresztül kell többek között a filmeket, hírműsorokat, közszolgálati műsorokat feliratozniuk vagy jeltolmácsolniuk. A Médiatanács közleménye szerint a törvényben maghatározott tévécsatornáknak 2015-től a műsoridejük egészét akadálymentesen elérhetővé kell tenniük a hallási fogyatékkal élők számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van