szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google segítségével meg lehet jósolni a pénzpiacok viselkedését – állítják az InfoRádió szerint azok a kutatók, akik a használt pénzügyi fogalmakra történő keresések számát elemezték. A Financial Times szerint viszont kevés bizonyíték van arra, hogy a való világban tényleg hasznot lehet húzni az adatanalízisből.

Az emberek akkor keresnek gyakrabban a "részvények", "portfólió" és "gazdaság" szavakra, amikor aggódnak a piacok állapota miatt – mondta az InfoRádió szerint Tobias Preis, a brit Warwick Business Scool viselkedéskutató és pénzügyi tanszékének professzora.

A Scientific Reports című magazinban megjelent kutatás szerint a Google-ön és más internetes keresőkön az ilyen kifejezésekre és szavakra történő keresések megugrását általában a piacok visszaesése követi. Amikor viszont kevésbé érdeklődnek a felhasználók a pénzügyi kifejezések iránt, akkor az a befektetők körében tapasztalható bizakodásra utalhat és a tőzsdeindexek emelkedését vetítheti előre.

Preis professzor szerint a Google keresési adatok ismeretében nagy haszonra lehetett volna szert tenni. Az "adósság" kifejezés keresési adatai alapján, egy rövidtávú befektetési stratégiával 2004 és 2011 között 326 százalékos profitot lehetett volna elérni. Ha csak papírokat vettek volna 2004-ben és azokat 2011-ben eladták volna, azzal mindössze 16 százalékos hasznot szereztek volna – mondták a kutatók.

A Google minden héten publikálja a különböző kifejezésekre vonatkozó keresési adatokat és egyre többen kísérleteznek azzal, hogy a hatalmas adatmennyiségből megpróbálják megjósolni a piacok viselkedését. Arra azonban kevés bizonyíték van, hogy a való világban tényleg hasznot lehet húzni az adatanalízisből – jegyzi meg a Financial Times.

Sok kutató a közösségi oldalakon megjelenő kommenteket figyeli. Egy a Twittert figyelő fedezeti alap azonban egy hónap működés után megszűnt. Preis professzor szerint sem kell mindenképpen hinni a jövőbe látás tudományában: a keresési adatok publikálása megváltoztatja a befektetők viselkedését és így elillan a lehetőség, hogy a piaci mozgások megjóslásával profitra tegyenek szert.

Más kutatók ugyanakkor azt állítják, hogy a keresések elemzésével nyomon lehet követni az influenza terjedését vagy következtetni lehet arra, hogy mikor kezdenek emelkedni az ingatlanárak – az Angol Központi Bank 2011-es kutatása szerint egy hónappal az után, hogy tetőznek az "ingatlanközvetítő" szóra történő keresések.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására