szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft Office kétségtelenül a legnépszerűbb irodai programcsomag, de nem az egyetlen. Sőt, öt olyan ingyenes alternatívát mutatunk, melyek bármelyikében megtalálható az átlagfelhasználók által leggyakrabban alkalmazott funkciók zöme.

Google Dokumentumok / Google Drive

A Google Drive online tárhelybe tavaly beolvadt irodai webalkalmazás-csomag a Microsoft Office egyik legjobb alternatívája. Egyáltalán nincs meg benne minden, ami a redmondi szoftvercsomagban, de ez egyáltalán nem jelent rosszat, hiszen a felhasználók zöme mindössze néhány tucat funkciót használ a mindennapok során,amelyek a Google irodai fegyvertárának is részei.

A többi megoldással szembeni hatalmas előnye a más felhasználókkal valós időben közösen végezhező szerkesztés, valamint az, hogy a Google Drive a két legnépszerűbb okosmobilos platformon, Androidon és iOS-en is jól használható alkalmazással rendelkezik.

©

A Drive-ban szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentációkészítőt, űrlapgenerátort és egyszerű rajzolóeszközt is találunk, és ezekkel nem csak új fájlokat hozhatunk létre, hanem importálhatjuk beléjük meglévő dokumentumainkat is.

Apache OpenOffice

Ha asztali környezetben működő, hagyományos szoftverként telepíthető Microsoft Office-alternatívát keresünk, akkor az OpenOffice a legelterjedtebb megoldás. Legfrissebb, 3.4-es változatát egy év alatt közel 50 millió alkalommal töltötték le. A Microsoft Office-szal szembeni előnyei közé tartozik, hogy teljesen ingyenes.

A programcsomagban nagyjából minden megtalálható, ami a fizetős Office-ban, tehát nem csak a Google Drive-nál említett, gyakran használt funkciók, hanem például a táblázatkezelő bonyolultabb függvénykezelő megoldásai is.

Az OpenOffice-szal kapcsolatos egyik leggyakoribb tévhit, hogy nem képes a Microsoft által alkalmazott formátumokban menteni - de tévhitről lévén szó, ezen nem szükséges túl sokat aggódni, mert nem igaz.

LibreOffice

A LibreOffice megjelenésében és funkcionalitásában is megegyezni látszik az OpenOffice-szal, de néhány tesztelője szerint már odáig fejlődött, hogy több tekintetben is felülmúlja azt. Ha a Google Drive-ban zavaró a felhőben működés, az OpenOffice-szal pedig valamiért nincs meg a szimpátia, akkor a LibreOffice-t javasolt kipróbálni.

Kingston Office Suite

Az OpenOffice-nál és a LibreOffice-nál valamivel szerényebb a Kingston Office, hiszen ennek a programcsomagnak csupán egy szövegszerkesztő, egy táblázatkezelő és egy prezentációkészítő része van. Bár legtöbben hajlamosak vagyunk rá, hogy mindenféle programot telepítsünk a gépre (“Hátha egyszer majd kell”), valljuk be, hogy az adatbáziskezelő szoftvert legtöbben sosem nyitjuk meg - bőven elég lehet tehát az egyszerű Kingston Office.

Jó tudni, hogy az ingyenes csomagnak része egy teljes körű dokumentumkezelést nyújtó androidos alkalmazás, valamint egy prezentációnk előadását segítő iPhone-os/iPades kliens is. Fontos: mivel asztali szotfverről beszélünk, az asztali számítógépen szerkesztett fájljaink nem lesznek aotumatikusan elérhetők és szinkronban lévők mobilunkon - ellentétben a már említett Google Drive-val és a most következő Zohóval.

Zoho Docs

Nulla forintért 1 gigabájtnyi tárhelyet nyújt a Google Drive dokumentumkezelője mellett az online dokumentumkezelés terén még labdába rúgó Zoho. Az egyszerű szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációs eszköz  mellett a Zoho megoldásának része a biztonságos fájlmegosztás, valamint - ez nincs meg a Google Drive-ban - arra is van lehetőség, hogy a közösen szerkesztett dokumentumoknál feladatokat osszunk ki a többi felhasználónak, és nyomon is követhetjük azok teljesülését. Ha pedig havi 3-5 dollárt áldoz rá valaki, még professzionálisabb lehetőségek állnak előtte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!