szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyon rövid idő, néhány év alatt jelentős teret hódítottak meg maguknak a mobilok a hírolvasásra használt eszközeink közt – derül ki a Reuters Institute friss felméréséből.

A legfrissebb Digital News Reportból egyértelművé válik a mobilok és tabletek most már kikerülhetetlen szerepe a digitális hírfogyasztásban. A spanyolok 35, az amerikaiak 28 és a németek 22 százaléka használ főként okosmobilt az online hírek fogyasztására. A tabletes számok valamivel alacsonyabbak, de fontos trend, hogy a táblagépes hírfogyasztás 10 hónap alatt duplájára nőtt a legtöbb vizsgált országban.

©

A digitális hírfogyasztás több eszközre helyeződésével kapcsolatos adat, hogy a Reuters Institute által megkérdezettek harmada olvas/néz/hallgat híreket legalább két digitális eszközön. A válaszadók tizede három vagy több eszközt használ. Mindez nem jelenti az offline médiumok teljes mellőzését: a felmérésben megkérdezettek 81 százaléka nézi a tévében, 49 százaléka olvassa az újságban és 43 százaléka hallgatja a rádióban is a híreket.

A kutatók szerint fontos változás az is, hogy az emberek már nem mennek el különböző oldalakra híreket keresni, hanem – főleg a híraggregátor-alkalmazásokon és Facebookon át – a hírek találják meg őket.

A kutatásban vizsgált országokban egy év alatt jelentősen megnőtt a hírfogyasztók fizetési hajlandósága is: az USA-ban 9-ről 12 százalékra, az Egyesült Királyságban 4-ről 9-re, Franciaországban pedig 8-ról 13 százalékra emelkedett azok aránya, akik fizetnek a hírszolgáltatásért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bolgár ellenzéki vezető: a bolgár állami maffia az EU lélegeztetőgépén

Bolgár ellenzéki vezető: a bolgár állami maffia az EU lélegeztetőgépén

Lövések dördültek a Fehér Háznál, Trumpot kivitték a sajtótájékoztatóról

Lövések dördültek a Fehér Háznál, Trumpot kivitték a sajtótájékoztatóról

Friderikusz közölte: nem költözik New Yorkba, viszont perel

Friderikusz közölte: nem költözik New Yorkba, viszont perel