szerző:
MTI

Az amerikaiak körülbelül 15 százaléka nem használ internetet, és többségük nem is akarja, hogy elérhető legyen otthonában a világháló – derül ki egy szerdán közzétett felmérés eredményeiből.

A felnőtt amerikaiak körülbelül 15 százaléka állítása szerint soha sem használ internetet, 9 százalékuk pedig csak a munkahelyén. Az internet-szolgáltatással nem rendelkező amerikaiak 92 százaléka a közeljövőben sem óhajt internetezni vagy elektronikus levelezést folytatni.

"Sokan meglepődtek, amikor kiderült, hogy nincs mindenkinek internete" – mondta Kathryn Zickuhr, a Pew Kutatóintézet tanulmányának szerzője. "Az internetszolgáltatással nem rendelkező felnőttek szerint nem létfontosságú, hogy otthon internetük legyen, vagy úgy vélik, hogy nem éri meg a fáradságot. Bár vannak közöttük, akik korábban használtak internetet, mégis azt mondják, nem tartják fontosnak, hogy a jövőben bevezettessék".

Az internettel nem rendelkező amerikaiak 34 százaléka gondolja úgy, hogy nincs szüksége a világhálóra. Harminckét százalékuk szerint nehéz az internetet használni, illetve tartanak a vírusoktól, a számítógépes kalózoktól és a számítógépes kémkedéstől. Tizenkilenc százalékuk hivatkozik arra, hogy drága a számítógép vagy az internet-szolgáltatás díja, és mindössze 7 százalékuk mondta azt, hogy a lakóhelyén nincs internet-hozzáférés.

Általában az idősek nem használják az internetet: a 65 éves vagy ennél idősebb amerikaiak 44 százalékénak nincs internete, míg az 50 és 64 év közötti korosztálynál ez az arány mindössze 17 százalékos. A 18-29 éves korosztály 87 százalékának van internete.

Az internethez nehezen hozzáférők között többségben vannak a legalacsonyabb jövedelemmel, illetve képesítéssel rendelkezők, a latin-amerikai származásúak és a vidékiek.

1995-ben az amerikaiaknak mindössze 14 százaléka használta az internetet, az arányuk jelenleg 75-85 százalék.

A felmérést 2252 felnőtt bevonásával április 17-e és május 19-e között végezték, 2,3 százalékpontos hibahatárral.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!