szerző:
hvg.hu

Sajnos várható volt, hogy a 3D-s nyomtatásnak nem csak békés célú termékei lesznek.

Elképesztő, hogy mi mindent lehet ma már „térben” nyomtatni: ruhákatlégcsövet kisbabának, sőt hamarosan már élelmiszereket is. Azonban egy sötétebb oldala is van ennek a technológiának, amely már akkor megmutatkozott, amikor elkészült a világ első 3d-sen nyomtatott puskája.

Logikusnak tűnik, hogy erre a bűnözők is felfigyeltek, hiszen csupán a nyersanyagok és egy 3d-s printer birtokában akár otthon is lehet fegyvereket nyomtatni, s minthogy ezek jobbára műanyagból készülnek, később a röntgensugarak elől is láthatatlanok maradnak.

A Sky News a héten arról számolt be, hogy a manchesteri rendőrség egy rajtaütés során olyan, feltehetően fegyver-alkatrészeket foglalt le, amelyek 3d-s nyomtatással készültek. A rajtaütés egy operatív művelet része volt, amelynek célkeresztjébe a városban garázdálkodó bűnözői csoportok kerültek. A rendőrség nem mondta el, hogy milyen nyomtatót használtak, de több forrás is a MakerBot Replicatort valószínűsíti.

A kép illusztráció (forrás: YouTube)

Az egyik nyomozó elmondta, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy a lefoglalt alkatrészek valóban életképesek lehetnek egy lőfegyverben, akkor az azt jelzi, hogy a technológiát a bűnözők is megszerezték, és készen állnak a következő generációs fegyverek készítésére.

A rendőrfőnök próbálta megnyugtatni az embereket: bár tény, hogy a nyomtatott lőfegyverek ténye aggasztó, de nem kell azt hinni, hogy akik nyomtatták, azok okosabbak a rendőreinél, legfeljebb erőszakosabbak azoknál.

Kérdés, mennyire megnyugtató az a tény, hogy lassan már az utcán is lehet venni 3d-s nyomtatókat, és a fegyverkészítés trükkjei is „nyílt forráskódú” anyagokként keringenek a neten.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Végleg bezár a Heineken martfűi gyára

Végleg bezár a Heineken martfűi gyára

Egy Lamborghinivel kergetőzik a motoros, és ahogyan lenni szokott, jön az a bizonyos hiba – videó

Egy Lamborghinivel kergetőzik a motoros, és ahogyan lenni szokott, jön az a bizonyos hiba – videó

Újabb katonákat börtönöznének be Törökországban

Újabb katonákat börtönöznének be Törökországban

Megszavazták, hiába a Sargentini-jelentés, marad a kerítés

Megszavazták, hiába a Sargentini-jelentés, marad a kerítés

Lelepleződött Handóék ármánykodása?

Lelepleződött Handóék ármánykodása?

Már forgatják a filmet a GTA 5 hihetetlen sikeréről

Már forgatják a filmet a GTA 5 hihetetlen sikeréről