szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ez már tényleg olyan, mintha egy tudományos-fantasztikus regénybe csöppentünk volna, pedig igen komolyan dolgoznak az élelmiszer-nyomtatáson.

Egy amerikai gépészmérnök, Anjan Contractor a 3D-s nyomtatásra specializálódott. Különös vízióval állt elő: véleménye szerint a jövő konyhájában már alapvető „főzőeszköz” lesz a 3D-s nyomtató, amely különféle por állagú összetevőkből (no meg olajból és vízből) fogyasztható ételeket gyárt majd.

Az élelmiszerporok a tintasugaras nyomtatók patronjaira hasonlító patronokban kapnának helyet, és a különféle ételek előállításához csak patront kellene cserélni. Nem lenne élelmiszerhulladék, hiszen az ilyen porok nem romlandóak, akár éveken keresztül is tárolhatók.

Az ötletet egyébként a NASA is támogatja (komoly pénzekkel), igaz, az űrkutatási hivatal elsősorban az űrhajósok étkezését próbálná ilyen módon megoldani. Contractor most a 3D-s nyomtatott pizza előállításán dolgozik, lévén ez egy réteges étel: először a tésztaalapot nyomtatná ki, erre jönne a szósz, majd a húspótló fehérje.

Forrás: quartz.com

Ha beválik, a 3D-s ételnyomtatás persze „földi” célokra is bevethető lesz, már most kérdéses ugyanis, hogyan birkózik majd meg az emberiség az egyre növekvő népesség és az éhínság problémájával. A por alakú ételek könnyen szállíthatók, bárhol előállíthatók és minden fontos összetevőt tartalmazhatnak, és például a fehérjéket akár rovarokból is ki lehetne nyerni. Ha pedig ez valakit elborzasztana, az gondoljon arra, hogy a jelenlegi húsevési szokások hosszú távon fenntarthatatlanok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tucatnyinál is több orosz hadihajó indult a Fekete-tengerre

Tucatnyinál is több orosz hadihajó indult a Fekete-tengerre

Kiutasítottak 18 orosz diplomatát Csehországból

Kiutasítottak 18 orosz diplomatát Csehországból

Mads Mikkelsen és Harrison Ford együtt viszik el a hátukon az Indiana Jones 5. részét

Mads Mikkelsen és Harrison Ford együtt viszik el a hátukon az Indiana Jones 5. részét