Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

A hamarosan minden korábbinál veszélyesebbé váló XP lecserélésére, és az XP-től függetlenül minden felhasználót érintő legfontosabb kiberbiztonsági trendekre hívta fel a figyelmet Security Intelligence Report volume 15 (SIRv15) című biztonsági jelentésésének amszterdami bemutatóján a Microsoft. Kiderült: két egyszerű lépéssel radikálisan csökkenthetjük a veszélyt.

Az IT-biztonság egyik legfontosabb európai eseményének tartott RSA konferencián kiderült: a nem kritikus sebezhetőségek száma csökkent, a kritikusoké viszont nőtt az SIRv15 által vizsgált időszakban, az idei év első felében. Mindent összevetve a sebezhetőségek több, mint harmada (36,7 százaléka) tartozik a legveszélyesebb kategóriába.

A Microsoft biztonsági alkalmazásai által begyűjtött, több mint 1 milliárd számítógépről származó adatok alapján a böngészők sebezhetősége lényegében stagnál, míg a vizsgált időszakban az operációs rendszereké nőtt, a a gépre telepített szoftvereké pedig csökkent. Ezzel együtt még mindig ez utóbbi kategória jelenti a problémák zömét, a legveszélyesebb szoftverek közt pedig a Javát és a Flash-t találjuk.

©

XP végveszélyben

Az operációs rendszer és a szoftverek folyamatos frissen tartását hangsúlyozó Tim Rains a SIRv15-öt bemutató előadásban két fontos tényezőt emelt ki, melyek nagyságrendileg határozzák meg egy gépen előforduló veszélyek számát.

A Microsoft Trustworthy Computing igazgatója elmondta: a számítógépek 25 százalékán semmilyen valós idejű vírusvéldelem nem fut. Ezek a pc-k hatszor nagyobb eséllyel fertőződnek meg, mint vírusvédelmi szoftvert alkalmazó társaik.

A másik nagyságrendi különbséget az operációs rendszerek közti különbség jelenti. Míg a Windows XP-t futtató gépeken 0,91 százalékos volt a fertőzöttségi arány, addig a Windows 8 esetében 0,19 százalékosról beszélhetünk (32-bit: 0,23 százalék, 64-bit 0,14 százalék). Ez azt jelenti: az XP-t használók közel ötször nagyobb eséllyel fertőződnek meg, mint a legújabb Windowst használók.

©

A jelentésből kirajzolódó tanulság tehát az, hogy egy újabb Windows és egy profi vírusvédelmi szoftver használata nagyságrendekkel csökkenti a gépünk esélyét a megfertőződésre. Ez persze egyáltalán nem zárja ki a megfertőződést, de minimálisra csökkenti annak veszélyét.

Magyarország: magas fertőzöttség, sok XP

Míg nemzetközi szinten a StatCounter szerint 21 százalékos XP-helyzetről beszélhetünk, Magyarországon a Gemius legfrissebb adatai szerint a netre kapcsolt számítógépek harmadán fut még mindig XP. Különösen nagy veszélyt jelent ez annak fényében, hogy a Microsoft jelentése szerint Lengyelország után Magyarország az EU legfertőzöttebb országa. A legyakoribbak nálunk (is) a trójai programok.

©
Mint ismert, a Microsoft 2014. április 8-án állítja le a Windows XP támogatását, az operációs rendszerhez ezután már nem érkezik több biztonsági frissítés. Tim Rains az amszterdami RSA konferencián úgy fogalmazott: ezután minden egyes újonnan felfedezett sebezhetőség örökre az marad, hiszen soha nem érkezik már rá javítás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Meghalt Siegfried Fischbacher

Meghalt Siegfried Fischbacher

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát