szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Végre bejelentették a Nexus 5-öt, s most már csak az a kérdés, hogy méltó utód és vetélytárs került-e az arénába.

Végre bemutatta a Google várva várt új okostelefonját, a Nexus 5-öt és vele az Android új verzióját, a KitKatet. Egy ilyesfajta csúcstelefon piacra kerülésekor érdekes kérdés, vajon hova kerül az újdonság a korábbi uralkodók között.

Hogy egyszerűbb legyen a válasz, a Cnet táblázatba foglalta a Nexus 4, a Nexus 5, az iPhone 5S és a Galaxy S4 lényegesebb jellemzőit – ezekből csemegéztünk.

Ami a méreteket illeti, a Nexus 5 nem mondható picinek, a vizsgált mezőnyben a legnagyobb, még a Galaxy S4-nél is vastagabb egy hangyányival. 5”-es (egészen pontosan 4,95"-es) Full HD IPS megjelenítőjének felbontása remek: a legnagyobb pixelsűrűséget (445 ppi) kínálja (S4: 441 ppi, 5S: 326 ppi. Nexus 4: 318 ppi).

Nexus lévén „természetes” a vezeték nélküli töltés lehetősége, ez az Apple modelljéről nem mondható el (a Samsungnál ehhez egy több tízezer forintos kiegészítő hátlapot és töltőt kell vásárolni). A kamerája nem kiemelkedő (1,3 MP és 8 MP), ennél bizony a Galaxy S4 jóval többet tud. A processzora viszont remek: 2,2 GHz-es négymagos Snapdragon 800 került bele, míg elődje „csak” egy 1,5 GHz-es négymagos Snapdragon S4-et kapott. A Galaxy S4-be 1,9 GHz-es négymagos Snapdragon 600-as került (amerikai verzió). Nehéz a közvetlen összehasonlítás, de persze ott van még az iPhone 5S speciális, saját 64 bites processzora.

A Nexus 5 belső tárhelye átlagos (16 és 32 GB), nem nagy szám a konkurensekhez képest, viszont előrelépés a Nexus 4-hez viszonyítva (8 és 16 GB).

Az újdonság akkujának működési ideje 17 óra (12 nap készenléti nidő), ami megegyezik a Galaxy S4-ével, viszont lekörözi a többieket (iPhone 5S: 10 óra/10 nap, Nexus 4: 15 óra, igaz, itt 16 nap a készenléti idő).

Mindezekből tehát látható, hogy a Nexus 5 valóban méltó utódja a 4-esnek, és ugyancsak méltó kihívója a jelenlegi legjobb Apple- és Samsung-telefonnak.

S ha valakit pedig az is érdekelne, hogyan áll helyt a Google legújabb üdvöskéje a mobiljátékok futtatásában, olvassa el ezt a cikkünket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban