Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Idén először mutatott be két iPhone modellt az Apple, és ha számba vesszük a következő egy-két hónapban kifutó készletről még kapható korábbi készülékeket, összesen ötféle iPhone között lehet választani. Mindegyik jó választás lehet, és egyáltalán nem biztos, hogy a legdrágábbal járunk legjobban.

iPhone 4

A piacon jó eséllyel beszerezhető legrégebbi Apple mobil az iPhone 4. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a legolcsóbb is, kifutó készletekből 100 ezer forintért hozzá lehet jutni szolgáltatófüggetlenül is.

A négyes iPhone-tól nem szabad sokat várni, az egymagos processzorral, 512 MB RAM memóriával és 5 megapixeles kamerával rendelkező készülék fölött már eljárt az idő. Az iOS 7 technikailag éppen felmegy a telefonra, a telepítést senkinek sem ajánljuk, a zökkenőmentesebb használat érdekében érdemes az iOS korábbi verzióinak valamelyikénél meghagyni az operációs rendszert.

Az iPhone 4-et azoknak ajánljuk, akik főleg telefonálásra és facebookozásra szeretnének mobilt, de nagyon tetszik nekik az Apple készülékeinek formavilága és hangulata. Szintén egy 4-es lehet praktikus azoknak, akik még mindig bőven meg voltak elégedve a 3GS-ükkel, csak az már fizikailag használhatatlanná vált.

Mire jó?

 • - telefonálás, sms-ezés, e-mailezés

 • - e-könyvolvasás

 • - böngészés

 • - egyszerű alkalmazások (pl. naptár, zenelejátszó) futtatása

 • - kis gépigényű játékok (a népszerűbb játékok többsége ilyen)

iPhone 4S

Nagyjából 30 ezer forintot kell többet fizetnie annak, aki a 4-es iPhone helyett inkább iPhone 4S-t választ. A jelenleg elérhető almás mobilok között talán ez a legjobb ár/érték arányú ugrás, hiszen a többletköltségért cserébe egy helyett két processzormagot és 5 helyett 8 megapixeles kamerát. Előbbi, a processzor, éppen annyival gyorsabb a korábbinál, hogy a 4S használata közben már ne jusson az embernek eszébe a “lehetne egy kicsit gyorsabb is” mondat - míg az iPhone 4-nél időnként azért felmerül a gondolat.

Ráadásul, és ez sem mindegy, 4S-re már bátrabban telepíthetjük az iOS 7-et is, akinek tehát a korábbi évek megjelenésénél sokkal jobban tetszik az újragondolt felület, annak ez a legolcsóbb iPhone, ami szóba jöhet.

Mire jó?

 • - zökkenőmentesebb böngészés

 • - a zenehallgatás mellett erős multimédiás használat

 • - fotózás

 • - összetettebb alkalmazások gyors futtatása

 • komolyabb játékok

iPhone 5

Az iPhone 4S árára további kb. 40 ezer forintot rászámolva érdemes elindulni ötös iPhone-t vásárolni. Itt már nem csak az árcédulán szereplő összeg nagyobb, hanem az Apple mobilos történelme során először a kijelzőméreten is emeltek. A 3,5 colról 4 colosra fejlődő képernyő szerencsére felbontásában is javult, 640x960 pixel helyett 640x1136 képpont jeleníti meg a tartalmakat. Ahogy a számokból kiolvasható, hogy ez a korábbiaktól eltérő, szélesvásznú képarányt jelent. 

©

A nagyobb display miatt természetesen a teljes készülékház mérete növekedett, viszont - főként a hátsó üveglap fémre cserélésének köszönhetően - az iPhone 5 a maga 112 grammjával sokkal könnyebb, mint a 140 grammos 4S.

Az ötös iPhone a korábbi dupláját kapta memóriában (1 GB RAM), erősebb lett a processzor (1,3 GHz, kétmagos), a 3G-t pedig 4G váltotta, ami már itthon is egyre többek számára elérhető, érezhetően gyorsabb mobilnetet jelent.

Bár néhány funkcióval meglotoldották, de az ötös iPhone kamerája maradt 8 megapixeles, így csak a kamera miatt nem éri meg a 4S és az 5 között gondolkozóknak a drágább verziót venni.

Az iPhone 5-be a korábbiaktól eltérően már nanoSIM kártya szükséges, vásárláskor érdemes rögtön ezért (is) bemenni a szolgáltatóhoz.

©

Mire jó?

 • - gyors, 4G mobilnetezés

 • - nagyobb, szélesvásznú képernyő a videózáshoz és az ezt támogató játékokhoz

 • - minden játék zökkenőmentesen fut rajta

iPhone 5c

Mivel az idén bemutatott iPhone-duó olcsóbb tagja, az 5c nagyjából ugyanazt tudja és ugyanannyiba is kerül, mint a tavalyi iPhone 5, így funkcionalitás terén gyakorlatilag kár is méregetni őket. Különbség a megjelenésben van: míg az iPhone 5 a klasszikus fekete és fehér színekben érhető el, addig az 5c a rágógumis színvilág jellemző, fehér mellett zöldben, világoskékben, pinkben, illetve sárgában vásárolható meg. Fontos, hogy mindez csak a hátlapra és az oldalélekre igaz, az 5c előlapja minden esetben fekete. További, szintén a külsőre vonatkozó különbség: az 5c színes hátoldala nem alumínium, hanem egyetlen - a hagyományos műanyagnál háromszázszor erősebb - polikarbonát darabból készült.

©

Mire jó?

 • - iPhone 5-élmény műanyag rágógumi kivitelben

iPhone 5s

Az iPhone 5-öt és az idei csúcsmodell 5s-t összehasonlítva grammra ugyanakkora súlyt, milliméterre pontos méretet, pixelre pontos képernyőfelbontást és bit/másodpercre pontos mobilnetezési képességet találunk.

Bár itt is 8 megapixeles a kamera, érdemes nem elsiklani a szám mögött található fejlesztések mellett: az ötlencsés objektív, a 15 százalékkal nagyobb szenzor és a 1,5 mikronos pixelek mellett az arcokat nem kifehérítő, valósabb tónusú vakuzási képesség is került a mobilba. Ez utóbbit két darab vaku biztosítja, az egyik a fehér fényt biztosít, a másik melegebb, természetesebb színt.

©

Az iPhone 5s-ben már A7-es processzor van, melynek köszönhetően ez a mobil világ első 64-bites okostelefonja, ami már-már az asztali számítógépek világában megszokott teljesítmény előtt nyitja meg a kaput. Az 5s egyik érdekessége az M7 névre hallgató másodprocesszor, ami egyetlen dologra van ráállítva: a felhasználó mozgásának figyelésére. Ezzel az egészségügyi és sportalkalmazások egészen új értelmet kapnak, a telefon pedig - akárcsak a Samsung S Health megoldásával - életmódasszisztensünkké léphet elő.

Az Apple idei bejelentése és az utána kapott sajtóvisszang középpontjában kétségtelenül az iPhone 5s-ben debütált, TouchID névre keresztelt ujjlenyomat-leolvasó állt, amit a Home gombba épített az Apple. Az iPhone 5s-t választók elfelejthetik a képernyőzárat feloldó jelszavakat és mintákat, sőt az Touch ID-ként rögzített ujjlenyomatukkal a mobilon belül is kényelmesebben akciózhatunk, például alkalmazások vásárlásához nem kell bepötyögni a jelszót, elég lesz csak hozzáérni a Home gombhoz.

©

Az iPhone 5s tehát az abszolút csúcs, cserébe - átlagfelhasználónak szánt tarifacsomagra vállalt hűséget feltételezve - 180 ezer forint alatt nem lehet megúszni a beszerzését. Aki arany színű Apple mobilt szeretne, az nem is választhat mást, aki viszont kizárólag fehéret szeretne, az lemondhat az fekete mellett arany és űrszürke színekben megjelent 5s-ről.

Mire jó?

 • - kényelmesebb, biometrikus jelszóbevitel (és haverok előtti villogás) az ujjlenyomat-olvasó használatával

 • - profi(bb) fotózás

 • - mivel ez a legújabb csúcsmodell, még az iOS operációs rendszer két év múlva megjelenő verziója is el fog futni rajta

 • - arany, ami fénylik

Ha androidos mobilokban is gondolkodik, olvassa el a legjobb androidos készülékeket bemutató körképünket.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Új hang szólal meg a Huawei telefonjain – ismerje meg Celiát

Új hang szólal meg a Huawei telefonjain – ismerje meg Celiát

Olaszországban majdnem ezer ember halt meg egy nap alatt a vírustól

Olaszországban majdnem ezer ember halt meg egy nap alatt a vírustól

Nincs élelmiszer-tartaléka Magyarországnak, de baj ez?

Nincs élelmiszer-tartaléka Magyarországnak, de baj ez?