Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Az évek óta lényegében egy helyben topogó mobilfizetés mára sokkal életszerűbb alternatíva lett, mint néhány évvel ezelőtt volt. Egyre több a fizetési folyamatot valóban kényelmesebbé tevő lehetőség, és olyan is van, némelyik használatához nincs szükség az aktuálisan legdrágább csúcsmobilokra sem.

Az okostelefon mint fizetésre használható eszköz egyértelműen a bankkártyák trónját követeli. A kettő közt egyértelmű hasonlóságot a készpénzhez hasonló, de annál biztonságosabb hordozhatóság, illetve az a készpénzzel szembeni előny, hogy mind mobillal, mind bankkártyával lehet offline és online is fizetni.

A bankkártya használata (fényképes igazolvánnyal, PIN kóddal, aláírással) offline kifejezetten biztonságosnak számít, a vásárlások és fizetések viszont egyre inkább az internetre terelődik. Az eNET becslései szerint idén 200 milliárd körül alakul a hazai e-kereskedelmi piac mérete. Az online fizetés terén viszont a pénzintézetünk által kiadott plasztiklap már kevésbé számít biztonságosnak.

©

A bankkártya tulajdonosának neve, a kártya száma, lejárati dátuma, valamint a hátulján lévő, három karakterből álló CVC biztonsági kód ismeretében már úgy fizethetünk bárki bankkártyájával a neten, mintha éppen a sajátunkat használnánk - és persze mások is így fizethetnek a mi kártyánkkal. Csak ezek az egyszeri kézbevétel (vagy online fizetés) során megismerhető adatok kellenek hozzá, semmilyen jelszó vagy PIN kód nem szükséges.

És itt jönnek képbe a mobilok, amik sokkal gyorsabban okosodnak, így már sokkal több biztonsági funkciót kínálnak, mint a bankkártyák.

MasterCard Mobile

Az aktuálisan forgalomban lévő okosmobilok nagyjából mindegyikére, iPhone-ra, androidos telefonokra és Windows Phone rendszerű készülékekre is elérhető már olyan alkalmazás, amellyel néhány számlánkat nemcsak sorban állás, de az internetbanki felületünkre való kattintgatások nélkül is befizethetjük. A magyarok által fejlesztett MasterCard Mobile-t ráadásul mindenki használhatja, akiknek MasterCard vagy CVC kóddal ellátott Maestro bankkártyája van.

Az iPhone-raAndroidra és Windows Phone-ra is letölthető appban regisztrálni kell a kártyá(i)nkat - ennek egyszeri, kártyánként 99 forintos díja van -, és már kész is a beállítás. Ezután a a számlán lévő QR kód leolvasásával, vagy éppen telefonszámunk megadása után fizethetünk vele az elfogadóhelyeken. A hasonló egyszerűsített megoldásoktól eltérően ez nem csak egy tucat céget jelent,országosan már 150 online és offline helyen, mobilszolgáltatók, taxik, kuponos oldalak, könyvesboltok, színházak és általános webshopok tesztik lehetővé a MasterCard Mobile-lal történő fizetést.

A fizetést minden esetben egy, az alkalmazásban előre megadandó mPIN-nel minden esetben engedélyeznünk kell, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a folyamat sokkal biztonságosabb, mint egy sima internetes bankkártyás fizetés, ahol a plasztiklapról leolvasható adatokon kívül semmit nem kell megadnunk, PIN kódunkat sem.

A MasterCard Mobile alkalmazás további előnye, hogy egy papír számla esetén a QR kód leolvasása után nem kell rögtön fizetnünk, az app automatikusan felismeri nem csak az összeget, hanem a befizetési határidőt is, és jelez előtte egy nappal.

NFC és MobilTárca

A GSM Szövetség legutóbbi előrejelzése szerint 2015-re az összes piacon lévő okosmobil fele NFC-képes lesz, 2016-ra pedig összesen 1 milliárd darabot adnak el az ilyen telefonokból. Jelenleg viszont alig néhány modellben található meg ez a képesség, és mivel csúcskategóriás, drága készülékekről beszélünk, darabszámra sincs sok a piacon. Ez viszont azt is jelenti, hogy az NFC évek óta a következő év technológiájának számít.

©

Itthon egy kétezer fős tesztprojekt résztvevői használják leginkább ezt a fajta fizetési módot. A Magyar MobilTárca Szövetség júliusban kezdődött, év végéig tartó programjának alkalmazása egy helyre gyűjti a pénztárcákban hordott plasztikkártyákat, és virtuális formában megjeleníti azokat az okostelefonunkon. A megoldás tehát hasonló a MasterCard Mobile-hoz, annyi különbséggel, hogy itt a speciálisnak számító NFC-s mobilra mindenképpen szükség van a fizetéshez.

A MobilTárca pilot célja, hogy a tesztek során összegyűjtött felhasználói tapasztalatok alapján tökéletesítsék a rendszert, melyből jövőre lehet mindenki számára elérhető szolgáltatás.

Az NFC technológián alapuló fizetés egyébként egyre több helyen lehetséges: az MNB 2012. év végi statisztikája szerint Magyarországon közel 17 ezer terminál képes PayPass típusú, egy érintéssel működő fizetésre.

Rövid szöveges üzenet

A mobilfizetés legkezdetlegesebb, egyben legnehézkesebb formáját az sms-es fizetés jelenti. Ez nem csak a tehetségkutató műsorok és a valóságshow-k “hajrá, Alekosz” jellegű, 3-400 forintos üzeneteit jelenti, hanem így működik például a mobilparkolás rendszere is. Az eNET szeptemberi felmérése szerint legtöbben parkolójegyet és autópálya-matricát vesznek mobilon, majd a lottó vagy egyéb szerencsejáték szelvény következik. Ezek jelentős része már az okostelefonok előtt elérhető volt, sms-es vásárlás/fizetés formájában.

Az sms-es fizetés kifejezetten kényelmetlen, hacsak a felhasználó nem használja nap mint nap. Az üzenetbe ugyanis rendszerint nem csak saját azonosítónkat - parkolás esetén például autónk rendszámát - kell beleírni, hanem azt a kódot is, ami alapján a rendszer rájön, hogy mit is szeretnénk. Ez egy egyszerű EGESZ - mint egész napra szóló parkolójegy - kifejezéstől a többváltozós szövegekig terjedhet.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
20 autót ajánlottak fel a koronavírus elleni hazai védekezéshez

20 autót ajánlottak fel a koronavírus elleni hazai védekezéshez

Kórházba vitték a vírusfertőzött Boris Johnsont

Kórházba vitték a vírusfertőzött Boris Johnsont

Virágvasárnapra is jutott egy mélyütés az önkormányzatoknak

Virágvasárnapra is jutott egy mélyütés az önkormányzatoknak