szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyártók által megjelelölt gigabájtoknak valójában csak egy részét használhatjuk ki. A legnépszerűbb androidos csúcstelefon, a Samsung Galaxy S4 esetében például alig több, mint a felét.

Már az asztali számítógépek korában megszoktuk, hogy “nem úgy van az”, a gépben lévő merevlemez címkéjén szereplő tárhelyméret egy része áll csak rendelkezésünkre, miután felkerült a gépre a működéshez szükséges operációs rendszer.

Így van ez a mobiloknál is: hiába szerepel még a modell nevében is, hogy “16 GB”, a vásárlás után valójában ennél jóval kevesebb tárhely áll a felhasználó rendelkezésére. A Which? megnézte, hogy milyen kihasználható mérettel számolhatunk valójában. Az eredményt minden túlzás nélkül nevezhetjük megdöbbentőnek: a legnépszerűbb androidos csúcskészülék, a Samsung Galaxy S4 esetében a 16 GB-ból mindössze 8,56 GB szabad.

©

A készüléken futó operációs rendszer mellett a Samsung saját TouchWiz felülete, valamint az előre telepített, időnként nem törölhető alkalmazások tartoznak a tárhelyzabálók közé. Bár ezeket minden gyártónál megtaláljuk, a grafikonon jól látszik, hogy a Sony például jóval kevésbé pakolja meg az alap Androidot.

A legjobban a Google tiszta androidos Nexus 5 modellje, valamint az új iPhone-ok teljesítettek. Az Apple 16 GB-os telefonjain 12,20-12,60 szabad GB áll a felhasználók rendelkezésére.

Ha ez hasznos és érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Norvégiában vizsgálják, biztonságos-e a Pfizer vakcinája az idős, súlyos beteg emberek esetében

Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Kisstílű személyes érdekek a felsőoktatás kormányzati einstandja mögött

Kisstílű személyes érdekek a felsőoktatás kormányzati einstandja mögött