Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Sosem övezett még ekkora várakozás iPhone-bemutatót, mint most: a következő generációs csúcsmobilra vágyók mellett ugyanis a megfizethetőbb iPhone-ra számítók is várták az Apple magyar idő szerint kedd esti bemutatóját. Nem hiába: az iPhone 5S mellett lesz iPhone 5C is. És ez még egyáltalán nem minden: lesz itt erőgép és ujjlenyomat-olvasó is.

Elmúltak már azok az idők, amikor az Apple következő termékéről csak annyit lehetett tudni, hogy valami érdekes lesz, és egy szemüveges, zseniális manipulátor győzi majd meg a fél világot arról, hogy feltétlenül szüksége van az újdonságra. Steve Jobs színpadára másodszor állt iPhone-ügyben Tim Cook, aki bizonyos értelemben már biztosan történelmet írt: egyszerre két iPhone-t is bemutatott.

iOS 7: még nyolcat kell aludni

Némi előjáték után elsőként a három hónapja bejelentett iOS 7-ről esett szó az eseményen, ahol Al Gore volt amerikai alelnök és Marissa Mayer, a Yahoo vezetője is feltűnt. A korábbi verziókhoz képest alaposan átdolgozott mobil operációs rendszer az Apple egyértelmű sikertörténete: a cég bejelentése szerint októberben adják majd el 700 milliomodik iOS eszközt (iPhone-tet, iPad és iPod médialejátszót), az új, hetes verzió pedig gyorsan elterjed majd.

Az iOS 7 korábban már megvillantott újdonságainak gyors ismétlése után Craig Federighi szoftverfejlesztésért felelős alelnök a mai megjelenést remélőkben némi csalódást keltve elárulta: az új oprendszert szeptember 18-ától lehet majd letöltelni iPhone 4 vagy újabb mobilra, iPad 2 vagy újabb tabletre, iPad minire, illetve 5. generációs vagy újabb iPod touch-ra.

Szoftveres jó hír viszont, hogy az Apple ingyenessé teszi iWork irodai programcsomagját, melynek alkalmazásaihoz a darabonkénti 8,99 euró helyett ezután ingyenesen juthatnak a felhasználók. (Ez alighanem válasz a Windows Phone-hoz járó Microsoft Office-ra.)

Itt az iPhone 5C

Ennél persze izgalmasabb az iPhone téma, amit Tim Cook vezérigazgató az általunk is mutatott grafikonnal nyitott meg: az Apple mobiljai egyre jobban és jobban teljesítenek.

©

A szót átvevő Phil Schiller pedig rögtön a lényeggel nyitott: az eddigi üzletpolitikával felhagynak, tehát az új iPhone bemutatásakor nem forgalmazzák tovább (olcsóbban) a régebbi modellt. Helyette mindig piacra dobnak majd egy új, de kisebb-olcsóbb verziót, ami idén a régóta pletykált iPhone 5C nevet kapja.

A kiszivárgottaknak megfelelően az iPhone 5C valóban rágógumit idéző színekben lesz kapható, a fehér mellett zöldben, világoskékben, pinkben, illetve sárgában. Az 5C hátsó borítása és oldalai egyetlen - a hagyományos műanyagnál háromszázszor erősebb - polikarbonát darabból készülnek, csak a készülék előlapja lesz fekete.

Az iPhone 5C képernyője a jelenlegi iPhone-éhoz hasonlóan 4 colos, Retina képernyő lesz, illetve a mobilban lévő processzor is az iPhone 5-ből való A6-os darab, valamint a kamera sem változik, 8 megapixeles lesz. Az Apple ígérete szerint a telefon több 4G/LTE sávot támogat, "mint bármelyik készülék a világon", és a Bluetooth 4.0 sem maradt ki belőle.

Hubba bubba
©

A 16/32 GB-os tárhellyel szerelt iPhone 5C ára - kétéves hűséggel, az Egyesült Államokban - 99/199 dollár lesz.

És az iPhone 5S

Az Apple viszonylag gyors ütemű eseményén hamar rátértek a még ennél is jobban várt készülékre, az iPhone 5S-re, melyről először az derült ki, hogy fekete mellett valóban kiadják arany színben is, a fehér viszont eltűnik, helyette lesz “űrszürke” verzió.

Az iPhone 5S természetesen már alumínium borítást kapott, és processzorból is jobb került bele: az A7-es chip. Ezzel a processzorral az iPhone 5S a világ első 64-bites okostelefonja, ami a cég ígérete szerint egyúttal azt is jelenti, hogy az új mobil szinte hozza az asztali számítógépek világában megszokott teljesítményt.

©

Az Apple szerint a processzor 40-szer gyorsabb, grafikai teljesítményben pedig 56-szor erősebb az első iPhone-nál - a készülék végeredményben kétszer olyan gyors, mint az iPhone 5. Mivel az sms-írás gyorsasága már eddig sem a processzoron múlt, gyorsan kitalálható, hogy ez az erő elsősorban a nagy számításai és/vagy grafikai teljesítményt igénylő alkalmazásokra, különösképpen a játékokra lesz jó hatással. És hogy ez mennyire így van, annak bizonyítékát adja, hogy az erődemonstrációra az Apple egy klasszikusan ütős grafikával készülő játékszéria új darabját, az Infinity Blade III-mat prezentálta.

©

Egészségünkre

Az iPhone 5S egyik meglepetése az M7 névre hallgató másodprocesszor. Az M7 egyetlen dologra van ráállítva: a felhasználó mozgásának figyelésére. Ezzel az egészségügyi és sportalkalmazások egészen új értelmet kapnak, a telefon pedig - akárcsak a Samsung S Health megoldásával - életmódasszisztensünkké léphet elő.

Két vaku, slo-mo

Javítottak a kamerán is, az ötlencsés objektív, a 15 százalékkal nagyobb szenzor és a 1,5 mikronos pixelek mellett az arcokat nem kifehérítő, valósabb tónusú vaku is került a mobilba. Ez utóbbit, ahogy korábban írtunk róla, két darab vaku biztosítja, az egyik a fehér fényt biztosít, a másik melegebb, természetesebb színt.

©

Funkcionális újítás a másodpercenként 120 képkockát rögzítő slow-motion videórögzítési lehetőség, mellyel HD minőségű (720p-s) lassított felvétel készíthető.

Itt az ujjlenyomat-olvasó

Idén végre igaznak bizonyult a több éve pletykált, és végül valóban az Apple által meglépett ujjlenyomat-olvasó is. Ez azt jelentheti, hogy az iPhone-osok elfelejthetik a képernyőzárat feloldó jelszavakat és mintákat. A lezárt képernyő egyetlen érintéssel feloldható, sőt az Touch ID-ként rögzített ujjlenyomatunkkal a mobilon belül is kényelmesebben akciózhatunk, például alkalmazások vásárlásához nem kell majd bepötyögni a jelszót, elég lesz csak hozzáérni a home gombhoz.

©

Az Apple nagy hangsúlyt fektetett az adatvédelmi kételyek eloszlatására is: az ujjlenyomatunkat a készülék nem küldi el majd az Apple-nek. Ez a fokozott biztonság és a visszaélések megelőzése mellett egyúttal azt is jelenti, hogy nem használhatjuk ki a szinkronizációban rejlő esetleges lehetőségeket.

Üzemidő, árazás, megjelenés

Az Apple ígérete szerint az iPhone 5S tovább bírja majd, mint a jelenlegi 5, ami kicsit konkrétabban 10 órányi folyamatos beszélgetést, 10 órányi wifis vagy LTE mobilnetes böngészést, 40 órányi zenelejátszást és kissé túlbecsülve 250 órányi készenlétet jelent. Ez egyébként nagyságrendileg még mindig az iPhone 5 szintje.

©

Az akksi mellett maradt a tárhelyméret és az árfekvés is: az iPhone 5S 16, 32 és 64 GB-os verziókban lesz kapható, 199, 299, illetve 399 dolláros (amerikai, hűségnyilatkozatos) áron.

Az iPhone 5S az Egyesült Államokban és nyolc másik országban szeptember 13-ától előrendelhető, szeptember 20-ától pedig megvásárolható lesz. Az Apple a további menetrendről nem árult el semmit, csak annyi derült ki, hogy decemberre már 100 országban fogják forgalmazni a mobilt.

Ha máskor is az elsők közt szeretne értesülni hasonló hírekről, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Amikor a nők leválnak a férfiakról

Amikor a nők leválnak a férfiakról

Tartja jelentős előnyét a Fidesz

Tartja jelentős előnyét a Fidesz

Egy 12 éves belga lány a koronavírus legfiatalabb európai áldozata

Egy 12 éves belga lány a koronavírus legfiatalabb európai áldozata