szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Végigsöpört a közösségi oldalakon, és már kétmillió megtekintésen is túl van a szocsi olimpiás farkast bemutató videó. De kamu. Hoax. Átverés.

Megfelelően aktuális témát a közönség szempontjából botrányos módon meglovagolva bármikor bármit el lehet terjeszteni a közösségi webes felületeken – tulajdonképpen ezt szerette volna bizonyítani Jimmy Kimmel humorista, aki az amerikai olimpikon, Kate Hansen segítségével győzte meg a világot arról, hogy a szocsi téli olimpia szállásain még farkasok is felbukkannak. A sportoló Twitter által is hitelesített csatornáján 2500 RT-n (továbbosztáson), a YouTube-on pedig kétmillió megtekintésen van túl az erről készített videó.

A felvételről azonban kiderült, hogy átverés, amit a hoaxgyártásban már tapasztalt Kimmel saját stúdiójában rögzített – írja az Urbanlegends.hu. A városi legendák feldolgozásával foglalkozó blog emlékeztet: Jimmy Kimmel tavaly az önmagát véletlenül felgyújtó lány videójával húzta csőbe az egész világot.

Szerintünk egyébként a farkasos hoax terjedése nem igazi kritikája a közösségi médiának, ezúttal ugyanis arról volt szó, hogy egy teljesen hitelesnek vélt forrás (egy olimpikon) saját, hitelesített Twitter-csatornáján tett közzé egy felvételt. Ebben a formában senkinek semmilyen oka nem volt kételkedni a felvétel hitelességben, így szimpla hazugságról van szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!