szerző:
hvg.hu

A madridi World ATM Congress 2014 szakmai kiállításon mutatta újdonságait a HungaroControl kutatás-fejlesztési és szimulációs központja. A szakmai rendezvény magyar eszközei között a BME-vel közösen fejlesztett, szenzoros számítógépes egér is szerepelt, ami nem csak a szoftverek vezérlésében, hanem a felhasználó mentális állapotának megfigyelésében is segít.

A spanyolországi kiállításon mutatkozott be Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy most folyó fejlesztésének, a stressz fizikai mérésére szolgáló szenzoros egérnek a prototípusa is. Az eszköz a felhasználó pulzusából, testhőmérsékletéből és egyéb fiziológiai paraméterekből állapítja meg a stressz mértékét, amiből következtetni lehet az irányító pillanatnyi leterheltségére és mentális állapotára.

A léginavigációs expón a HungaroControl bemutatta a látogatóknak a világ egyik legfejlettebb légi navigációs szoftverét, a MATIAS-t (Magyar Automated and Integrated Air Traffic System). Szintén elvitték a magyar mérnökök Madridba a MergeStrip elnevezésű, a maga területén úttörőnek számító forgalomtervezési koncepciót és szoftvert, ami a repülőtérre érkező gépek folyamatos süllyedését, és így optimális üzemanyag-felhasználását segíti elő.

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója szerint a légi forgalom növekedése és az integráció Európa-szerte egyre erősebb keresletet támaszt a kutatás-fejlesztés, a szimuláció és a képzés területén. A vezető azt mondta: a magyarországi kutatás-fejlesztési központ Közép- és Kelet-Európa legnagyobb szimulációs központja, ami biztosítani tudja a régió számára a fejlődéshez és a közös munkához szükséges tudást és infrastruktúrát.

A magyar légiforgalmi irányítók munkájáról itt olvashat bővebben, egy másik cikkünkből pedig az is kiderül, mi történik, ha baj van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Leöntötték a Kossuth-szobrot

Leöntötték a Kossuth-szobrot

Homokszem került a propaganda-gépezetbe: az egyik Mészáros-lap megírta a tüntetők követeléseit

Homokszem került a propaganda-gépezetbe: az egyik Mészáros-lap megírta a tüntetők követeléseit

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció

Csaltak a földárveréseken, vádat emeltek ellenük

Csaltak a földárveréseken, vádat emeltek ellenük

Adventi irodalmi naptár - december 18.

Adventi irodalmi naptár - december 18.