szerző:
hvg.hu

Tim Berners-Lee 25 éve alkotta meg az internetet. Ma büszke rá, de hitetlenkedik és szerinte aggódhatunk is érte.

A 58 éve Tim Berners-Lee szerint büszkék lehetünk rá, hogy mit sikerült kihozni 25 év alatt az általa megalkotott internetből. A Spiegel cikkét idéző SG.hu szerint ugyanakkor figyelnünk is kell. Úgy látja, az eddigi eredmény “fenyegetve van, mert a világháló hatalmas áttörés lett és az életünk minden részét érinti. Éppen ezért a kormányok, nagy szervezetek és multinacionális cégek körében megfigyelhető az a veszélyes trend, hogy ellenőrizni akarják az internetet." A beszámoló szerint a szakember úgy véli, alapvetőnek kell lennie az internetezés jogának.

Tim Berners-Lee 1989-ben a CERN részecskefizikai kutatóközpont munkatársaként dolgozta ki a world wide web alapjait. A szervezet 1993. április 30-án jelentette be, hogy a hálózat mindenki számára szabadon és ingyenesen elérhető lesz.

Ha kíváncsi rá, hogy miként lehet ma ábrázolni az egyre sűrűbb szövésű hálózatot, egy interaktív térképen megnézheti.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!