szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tim Berners-Lee 25 éve alkotta meg az internetet. Ma büszke rá, de hitetlenkedik és szerinte aggódhatunk is érte.

A 58 éve Tim Berners-Lee szerint büszkék lehetünk rá, hogy mit sikerült kihozni 25 év alatt az általa megalkotott internetből. A Spiegel cikkét idéző SG.hu szerint ugyanakkor figyelnünk is kell. Úgy látja, az eddigi eredmény “fenyegetve van, mert a világháló hatalmas áttörés lett és az életünk minden részét érinti. Éppen ezért a kormányok, nagy szervezetek és multinacionális cégek körében megfigyelhető az a veszélyes trend, hogy ellenőrizni akarják az internetet." A beszámoló szerint a szakember úgy véli, alapvetőnek kell lennie az internetezés jogának.

Tim Berners-Lee 1989-ben a CERN részecskefizikai kutatóközpont munkatársaként dolgozta ki a world wide web alapjait. A szervezet 1993. április 30-án jelentette be, hogy a hálózat mindenki számára szabadon és ingyenesen elérhető lesz.

Ha kíváncsi rá, hogy miként lehet ma ábrázolni az egyre sűrűbb szövésű hálózatot, egy interaktív térképen megnézheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!