szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először 2009-ben írtuk le azt a mondatot, hogy három év múlva egységesednek a mobiltöltők. Most ismét ez a helyzet, de már jogszabályi háttérrel: 2017-től kötelező lesz az egységes microUSB telefon- és tablettöltő, nem csak nálunk, hanem a teljes Európai Unióban.

Öt éve még csak másfél tucat gyártó és szolgáltató tette le az esküt az egységes töltők támogatása mellett, most már azonban európai uniós szabály is van rá: az Európai Parlament által elfogadott irényelv szerint a tagállamoknak legkésőbb 2016-ig kell törvénybe iktatniuk, hogy 2017. január 1-jétől már csak microUSB-s töltési lehetőséggel ellátott telefonok piacra dobását engedik az országban.

A környezetszennyező hulladékok mellett a felhasználók költségeit is csökkentő uniós irányelv nem csak a mobilok forgalomba hozatalát szabályozza, minden olyan új termék piaci bevezetésére vonatkozik, amely vezeték nélkül kommunikál, így a mobiltelefonok mellett az autók ajtaját nyitó távirányítókra és a például a wifi routerekre is.

Van egy jobb ötletük

Bár a telefonok közül a legtöbben már most is microUSB csatlakozó található, az Apple például saját szabványt használ, ezen változtatnia kell majd. Kiskapuzós lehetőségnek látszik ugyanakkor, ha az Apple minden iPhone mellé csomagol egy Lightning-microUSB átalakítót - azt nem tudni, hogy ez ebben a formában megfelel-e majd a szabályoknak.

Az EU-s szabályozás érdekessége ugyanakkor, hogy mire 2017-ben hatályba lépnek az irányelv alapján hozott törvények, egyre elterjedtebb lehet a vezeték nélküli töltés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pont öt évvel ezelőtt érkezett meg Marty és a Doki a jövőbe

Pont öt évvel ezelőtt érkezett meg Marty és a Doki a jövőbe

Bioetikus: Koronavírusos betegnél is etikátlan azzal védekezni, hogy később úgyis meghalt volna

Bioetikus: Koronavírusos betegnél is etikátlan azzal védekezni, hogy később úgyis meghalt volna

Kevés európai országban marad olyan kevés szabadon elkölthető pénze a családoknak, mint Magyarországon

Kevés európai országban marad olyan kevés szabadon elkölthető pénze a családoknak, mint Magyarországon