szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Az országban elsőként nyílt alkalmunk kipróbálni az LG legújabb csúcskategóriás robotporszívóját, és ha már nálunk volt, egy harmadannyiba kerülő riválisával is összehasonlítottunk. 170 ezerért egy csendes porgyilkost kapunk, de tapasztalatunk szerint az 50 ezer forintos kiadás sem haszontalan.

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a porszívózás inkább férfi, avagy inkább női tevékenységek közé sorolható, mindenesetre mi hétvégénként abszolút nem riadunk vissza az ilyen jellegű házimunkától, és például a felmosásnál sokkal kellemesebb tevékenységnek tartjuk. A porszívózással tehát tulajdonképpen eddig sem volt baja, mostantól viszont már egyenesen érdekli a házimunkák ezen válfaja, amiben persze nem kevés szerepe volt annak, hogy egy hétig összebútorozott az LG vadonatúj felsőkategóriás robotporszívójával, a Hom-Bot Square-rel.

©

Otthon indul munkába

A beüzemelés gyakorlatilag gyerekjáték-egyszerűségű. Miután kicsomagoltuk a dobozból a benne lévő dolgokat, először is egy megfelelő helyet kell találnunk a készülék dokkolóállomásának. Ezt a fekete műanyag dobozkát értelemszerűen egy 220 voltos hálózati dugalj közelébe kell pakolnunk, gondoskodnunk kell róla, hogy a fal mellé kerüljön, valamint el kell távolítani közeléből a potenciális akadályokat. Ha ezzel megvagyunk, érdemes rögtön a dokkolóra pakolni a robotporszívót, így máris töltődni kezd az akkumulátora.

Amennyiben az oldalsó főkapcsoló a megfelelő pozícióban van, és az aksiban is van elég amper, akkor elég rányomni a készülék méretes Start/Stop gombjára, és ennek hatására letolat a robot a dokkolóról, megfordul, felpörgeti a keféit, és munkára indul. De nem ám csak úgy bele a vakvilágba: amennyiben bonyolult a terep, vagyis sok az akadály a szobában, akkor érdemes a "celláról cellára" üzemmódot választani, ha viszonylag nagy és akadálymentes a terület, akkor a "cikk-cakk" módra érdemes voksolni, ha pedig csak egy 1,5 méteres sugarú körben szeretnénk gyorsan felporszívózni, akkor a spirál opciót kell kiválasztani. És persze arra is lehetőség van, hogy a készülék egy általunk előre definiált területen végezzen munkát.

©

Mennyire hatékony?

Nyílt titok, hogy egy ilyen robotporszívónak messze nincs olyan szívóereje, mint egy normál porszívónak, különböző trükkök bevetésével viszont egy ilyen ketyere is igen hatékonyan képes működni. Padlón könnyű dolga volt az LG robotjának, innen mindent jól látható módon azonnal beszippantott, de meglepő módon mindenféle szőnyegen is jól teljesített. A nappaliban lévő szőnyeget első körben egy 1800 W-os hagyományos porszívóval alaposan átjártuk, és amikor ezt követően ráküldtük a robotot a szőnyegre, annak még ezután is sikerült a tartályába szippantania egy kisebb adag port, illetve igen komoly mennyiségű hajszálat..

©

Ha szívóerőből nincs sok, akkor a robotporszívónak ötletesen kell megoldania a rábízott feladatokat. Az elején két darab 14 cm-es átmérőjű forgókefe teljesít szolgálatot, az alján pedig egy 17 cm-es hengerkefe található, közvetlenül a szívónyílás előtt. Ez a konfiguráció a jelek szerint remek munkát végez.

A gép tartálya 0,6 literes térfogatú, ami ebben a kategóriában teljesen korrekt értéknek mondható, a HEPA11 szűrőnek köszönhetően pedig a kimenő levegő teljesen tiszta és pormentes. A készülék aljára pillanatok alatt felpattintható egy mikroszálas törlőkendő is, ami padlótisztításkor jó szolgálatot tehet, de ilyenkor oda kell figyelni arra, hogy a porszívó hasmagassága jelentősen csökken.

©

Intelligencia

Szenzorokból abszolút nincs hiány, így aztán biztosak lehetünk abban, hogy a robot nem ütközik neki durván a bútoroknak, illetve mindig tudja, hogy merre jár. A fedlapon lévő kamera másodpercenként 30 felvételt készít a mennyezetről a szoba korrekt feltérképezése és a hibátlan navigálás érdekében, az oldalsó ultrahangos érzékelők pedig az ütközések ellen védenek. Érdekesség, hogy ez utóbbi szenzorokon még az átlátszó tárgyak sem fognak ki.

Említést érdemelnek még a nagyméretű és mintegy 2 centiméteres rugóúttal bíró hajtott kerekek, illetve a két kis segédkerék, melyek közül az egyik 360 fokban forog. Az alul-felül kamerás robot képes akár helyben megfordulni, a fal közvetlen közelében is porszívózik, és át tud jutni a 1 centiméternél nem magasabb küszöbökön.

©

Csendes porgyilkos

A 3 kg tömegű, teljes sötétségben is üzemképes készülék másodpercenként 35 centimétert halad, vagyis 1,26 kilométer/órás sebességgel száguld át a szobákon. Alaphelyzetben mindössze 60 dB-es hangerővel terheli a környezetét, és még az úgynevezett Turbo módban sem hangosabb 62 dB-nél.

A 18 W-os teljesítményű robotporszívó akkor sem jön zavarba, ha valamilyen bútor alá kell behatolnia, a lényeg, hogy 89 milliméter magas helyre van szüksége. Ha nem akarjuk, hogy pont akkor zümmögjön, amikor mi otthon vagyunk, akkor egyszerűen beprogramozható egy késleltetett indítás, mondjuk akkorra, amikor éppen senki sem tartózkodik a lakásban.

©

Funkciók

Az LG Hom-Bot Square többek közt emlékezettel is bír, vagyis képes megjegyezni, hogy az imént éppen merre takarított, és oda egy darabig már nem fog feleslegesen visszamenni. Ha esetleg az átlagnál komolyabb az eltakarítandó szennyeződés, akkor jön jól az ismétlő mód, melyre rányomva a robot még egyszer bejárja azt a területet, melyen korábban egyszer már áthaladt.

Amennyiben padlón indítjuk el a porszívót, akkor az alaphelyzetben normál sebességgel üzemel, de amint szőnyegre téved, magától turbó módra vált.

A cserélhető lítium-ion polimer akkumulátor 1900 mAh kapacitású, ez tapasztalatunk szerint nagyjából 1,5 órás folyamatos munkát tesz lehetővé. Lemerülés előtt gyorsan a dokkolóra navigál a robot, de ezt a Home gomb lenyomásával máskor is kérhetjük tőle.

L.G. haza
©

A mellékelt távirányítóval manuálisan is irányítható a berendezés, mely egyébként egy esetleges hiba esetén angol nyelven, robothangon közli velünk például azt, hogy megtelt a portartálya. Ez utóbbihoz egyébként a fedlap lenyomásával férhetünk hozzá, kitakarítani pedig a géphez csomagolt tisztítókefével tudjuk.

Irány a bolt?

A több holland és svéd magazin által az év robotporszívójának választott LG Hom-Bot Square hatékony porszívó munkát végez, nem ütközik neki a terepakadályoknak, csendes, számos hasznos funkciója van, és nem utolsó sorban még a külcsínje is teljesen rendben van. A nemrégiben iF dizájndíját is besöprő készülékkel legtöbbeknek egy komoly problémája lehet: ára a cikk írásakor 169 ezer forint, ami bizony nem kevés pénz egy porszívóért. (Bár tény, hogy egy felsőkategóriás iRobot Roomba, vagy Samsung Navibot még ennél is drágább, 220-260 ezer forintba kerül.)

©

Olcsóbb húsnak milyen a leve?

Természetesen olyan is létezik. Ahogy az LG G2 típusjelű felsőkategóriás okostelefonnak is van jelentősen olcsóbb kínai alternatívája az androidos készülékek táborában, úgy semmi meglepő sincs abban, hogy ma már robotporszívó fronton is találhatunk szuperolcsó modelleket az említett drága high-end termékek mellett. Az Aldi saját márkás Profimaster Robot 2712 robotján 49 ezer forintos árcédula van, vagyis az LG fentebb kitárgyalt porszívójának alig harmadába kerül.

A körformájú olcsó robotporszívó design és anyagválasztás terén ugyan nem áll olyan magas szinten, mint az LG üdvöskéje, a lemaradás azonban korántsem olyan vészes. A két készülék közötti legfontosabb különbség, hogy bár az olcsó gép valamivel hosszabb forgókeféket pörget az elején, az aljáról sajnos teljesen hiányzik a széles hengerkefe. Emiatt szőnyegen sokkal gyengébb a Profimaster-féle produkció, padlón viszont ez a masina is helytáll.

©

Könnyen kikövetkeztethető, hogy egy ilyen, elsősorban ár-érték arányra kihegyezett gépben messze nincs olyan komoly szenzoros technológia, mint az LG Hom-Botban, így aztán azon sem szabad meglepődni, ha a ketyere nem áll meg a tereptárgyak előtt, hanem óvatosan nekik koccan, és csak ezt követően változtat irányt.

Hangosabb, időigényesebb, de azért nem rossz

Hangerő tekintetében is érezhető az olcsó alternatíva lemaradása: a 65 dB-es default működési zaj jól hallhatóan zavaróbb, mint az LG gép turbó módjában generált 62 dB-es hangerő. Negatívum továbbá, hogy a portartály mindössze 0,25 literes, szemben a Hom-Bot igen korrekt 0,6 literes értékével, ez ugye gyakoribb ürítést követel meg.

©

A 2000 mAh kapacitású akkumulátor és a működési idő teljesen rendben van, és kapunk a gép mellé egy érdekes extrát is: a virtuális fal, azaz egy elemről üzemelő dobozka, amit bárhol elhelyezhetünk a lakásban, és a robot tudni fogja, hogy ezen a vonalon soha nem léphet át. Summa summarum a Profimaster Robot 2712 nem annyival tud kevesebbet, mint amennyivel olcsóbb, így tesztünk alapján 49 ezer forintért nem rossz választás – főleg akkor, ha kevés szőnyeg van a lakásunkban, és ha elnézzük neki a kicsit esetlenebb és zajosabb mozgást.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kellemetlen hiba a Chrome-ban: hiába kérik, nem törli a webhelyadatokat és a sütiket

Kellemetlen hiba a Chrome-ban: hiába kérik, nem törli a webhelyadatokat és a sütiket

Marabu Féknyúz: A statisztika idomítása jobban megy

Marabu Féknyúz: A statisztika idomítása jobban megy

Ha szereti az informatikát, jelentkezzen: indul az ország legnagyobb IT versenye

Ha szereti az informatikát, jelentkezzen: indul az ország legnagyobb IT versenye