szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Bármilyen bonyolult is, távolról sem tökéletes az utasszállító repülőgépek útját követő rendszer, derült ki a malajziai Boeing ellentmondásos információkkal, gyanús körülményekkel súlyosbított eltűnése kapcsán.

©

„Rendben! Jó éjt!” Ezekkel a szavakkal búcsúzott valaki a légiirányítóktól a rádión keresztül, amikor március 8-án kora hajnalban elhagyta hazája légterét a malajziai légitársaság MH 370-es járata. Akárki irányította is az utasszállítót, ezután már nem keresett kapcsolatot az előírás szerint a vietnami kollégákkal, hanem leállította az összes kommunikációs rendszert, és az eredeti, pekingi úti cél helyett nyugat felé fordította a Boeing 777-200-as orrát.

A továbbiakról alig tudni ennél többet, pedig a modern utasszállító repülők útjának követéséről meglehetősen összetett rendszer gondoskodik. Normál körülmények között a legénység, illetve a gép rövidhullámú rádióval és kétféle radarral tartja a kapcsolatot a földi repülésirányítókkal.

A repülőgépek nyomon követéséről, illetve annak hiányosságairól a HVG e heti számában olvashatnak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétszáz egészségügyi dolgozót küldünk Szlovákiába tesztelni

Kétszáz egészségügyi dolgozót küldünk Szlovákiába tesztelni

Az elmúlt húsz év egyik legnagyobb vihara pusztít Vietnámban

Az elmúlt húsz év egyik legnagyobb vihara pusztít Vietnámban

Van egy terület Magyarországon, ahol ritka a nettó 600 ezer alatti fizetés

Van egy terület Magyarországon, ahol ritka a nettó 600 ezer alatti fizetés