Balogh Csaba
Balogh Csaba

A PlayStation 4 konzolhoz érkező virtuális valóság szemüveg (sok)mindent megváltoztathat, amit eddig a videojátékokról gondoltunk. A Sony Morpheust viselő játékos tényleg úgy érzi majd: jelen van a játékban.

A Game Developers Conference 2014 című játékszakmai rendezvényen bemutatott virtuális valóság (VR) szemüveg viselői valóban a játékban érezhetik majd magukat. Ha lefele néznek, akkor látják a lábukat, és az oldalra forduláshoz sem a kontrollert kell nyomogatni, egyszerűen csak el kell fordítaniuk a fejüket.

A Morpheus névre keresztelt VR-headset bemutatott prototípusában a látványt egy 5 colos, 1920x1080 pixeles LCD kijelző biztosítja, ez szemenként 960x1080 pixeles felbontású képet ad. A kép mellett a hang is minden irányból jön majd: a headsetbe épített 3D audiós megoldásoknak köszönhetően nem csak elölről, hátulról, valamint jobbról és balról érkeznek majd a játékbéli hangok, hanem alulról és felülről is, ezzel is növelve a valóságérzetet.

©

Ha a látvány és a hang még nem lenne elég, a Morpheus természetesen együttműködik majd a PlayStation 4 konzol teljes infrastruktúrájával, így például a PS Move vezeték nélküli mozgásvezérlővel is. Az így összeálló rendszerben a játékos nem csak arra lát majd a játékban, amerre fejét fordítja, hanem amerre mozgatja kezét (illetve az abban lévő PS Move-ot), arra mozdul majd a játékban is a keze, vagy például kardja, fegyvere. Így a játékos valóban úgy érezheti majd, hogy jelen van az adott virtuális világban.

Az eszköz bemutatóján Shuhei Yoshida, a Sony Worldwide Stuidos elnöke hangsúlyozta, hogy prototípusról van szó, a végleges termék tehát még jobb is lehet. Hogy a több mint 3 éve fejlesztett Project Morpheusból mikor lesz megvásárolható termék, az viszont biztos, hogy túl sok ideje már nincs a Sonynak, hiszen a kickstarteres tőkével induló Oculus Riftből a fejlesztőknek szánt verzió már rendelhető. Az Oculushoz képest egyébként komoly előnyt jelenthet a Sonynak a meglévő felhasználói bázis, a PlayStation 4-ből ugyanis már 6 milliónál is többet adtak el, és a PS3-tulajdonosok is nyitottabbak lehetne egy Sony-fejlesztésre, mint egy független gyártó eszközére.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!