Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Levegőben rajzoló 3D-toll, jelszavakat helyettesítő pulzus, összelegózható okostelefon, 6 másodperces fogkefe – bőven voltak technológiai újdonságok 2013-ban is. Összegyűjtöttük az idei év leginnovatívabb ötleteit, illetve a már beszerezhető legérdekesebb újdonságait.

3Doodler, a 3D-ben rajzoló toll

A 3Doodler nevű, toll alakú szerkezet belsejében egy speciális műanyag van (ezt használják általában a 3D-s nyomtatókban), ezt az anyagot melegíti fel cseppfolyósra egy fűtőszál, majd löki ki a toll belsejéből, hogy azután a levegőre érve – és egy kis ventilátor hűtőhatására – megszilárduljon. Ahogy rajzolnak a tollal, úgy alakulnak ki a különféle alakzatok, mintha csak úgy, a semmiből jelentek volna meg.

Az összelegózható okosmobil

A modulokból összerakható telefon eredetileg nem teljesen idei találmány, de a napjaink mobileladásainak zömét jelentő okostelefonból még nem volt ilyen készülék. Idén viszont a Phonebloks koncepció készítői mellett a Motorola képében maga a Google is rárepült a témára. És hogy miért érdekes? Képzelje csak el, hogy ha valami tönkremegy vagy egyszerűen csak elavul telefonján, nem kell egy teljesen új mobilt venni, elég csak az adott egységet lecserélni: például sima képernyőről HD kijelzőre, 5 megapixeles kameráról 12 megapixelesre satöbbi.

©

A mobilkamera-okosító

A moduláris mobilhoz hasonló megoldást kínál QX10 és QX100 névre hallgató mobilos kiegészítőivel a Sony. (Amik egyúttal választ adnak arra a kérdésre is, hogy miként tud egy viszonylag alacsony részesedéssel rendelkező mobilgyártó tízezres bevételhez jutni a más márkájú telefonokat használóktól is.)

Két mini digitális fényképezőgépről van szó, lényegében teljes funkcionalitással, csupán a kereső hiányzik róluk. Ez persze elég komoly hiány lenne, ha az objektívnek kinéző kamerák lényegét nem az adná, hogy egyszerűen rá lehet csatolni őket a mobilok hátuljára – így a keresőt a telefon képernyője adja. A 18 és 20 megapixeles, videórögzítésre is alkalmas kiegészítők 3,6x-os valamint 10x-es optikai zoomra képesek. Wifin keresztül tartják a mobillal a kapcsolatot, vezérelni pedig az iOS-re és Androidra is elérhető alkalmazásokkal lehet őket.

Bár a Sony újdonságainak kétségtelenül vannak hiányosságai, de azokkal együtt mégiscsak egy remek megoldást jelentenek azoknak, akik nem szeretnének 200 ezer forintot kifizetni egy új telefonra csak azért, mert a családi fotózásnál is túl szeretnék haladni az 5 megapixeles telefonjuk képességeit.

Oculus Rift, a virtuális valóság belépője

Az Oculus Rift remek példája azoknak az eszközöknek, amiket még pár évvel ezelőtt is csak fantasztikus filmekben láthattunk, ez a virtuális valóságot sci-fikből ismerhető módon megjelenítő szemüvegek első fejlett darabja. A fejlesztői verzióban már elérhető, néhány hónapon belül piacra kerülő szemüveg viselője vizuálisan teljesen a virtuális világban érezheti magát: ha jobbra fordul, akkor a virtuális világban is jobbra fog fordulni, ha a játékban lépked, akkor a szemüveggel is azt az élményt látja, mintha valóban lépkedne.

Láthatatlan bukósisak

Két svéd fiatal hosszú évek alatt alkotta meg a Hövding névre hallgató láthatatlan bukósisakot. Azért láthatatlan, mert tulajdonképpen egy nyakba tehető, sálként viselhető légzsák, ami csak bizonyos mozdulatokat észlelve nyílik ki.

A kutatások során kiderült, hogy a baleseti szituációknak– valamin átesés, hátulról gázolás stb. – van egy-egy jellemző mozdulatsora, a beépített giroszkóppal dolgozó sisak ezeket képes megkülönböztetni a használója normál mozgásaitól. Ehhez az érzékelőn kívül egy akkumulátorra is szükség van, ami a készítők szerint egy töltés után 18 órányi biciklizést bír, eddig védi használóját.

400 eurós láthatatlan sisak a hagyományosnál jóval kényelmesebb, így többeket lehet rávenni viselésére. (És mivel mindenféle mintás verzióban kapható, tulajdonképpen látványos kiegészítőként is tekinthetünk rá.) Másrészt védi a nyakcsigolyákat is, ami szintén nem elhanyagolható előnyt jelent a hagyományos sisakokkal szemben.

Lumigrids, a mátrixos biciklilámpa

Megreformálhatják a biciklilámpákat, vagy legalábbis egy hasznos új színt hozhatnak a kínálatba a Szecsuani Egyetem szakemberei. A kínai termékfejlesztők Lumigrids névre hallgató koncepciója abban segít a kerékpárosoknak, hogy az esti biciklizéskor is egyértelműen láthassák a talaj egyenlőtlenségeit, így a bukkanókat, a gödröket és az előttük lévő tárgyakat.

Az okos biciklikerék

Az elsőként 2010 elején bemutatott koppenhágai kerék egy speciális (hátsó) biciklikerék. A 800 dolláros áron néhány hete előrendelhető eszköz erejét egy akkumulátor, illetve az intelligens vezérlés adja.

A koppenhágai kerék hatalmas előnye az egyszerűsége. Egyrészt nem kell külön töltögetni – automatikusan töltődik fékezéskor és lejtőn gurulás közben –, így nem kell figyelni arra, hogy mindig feltöltött kerékkel induljunk el. Másrészt a ki-bekapcsolgatásra sem kell figyelni: normál tekerés közben a kerék megtanulja használójának szokásait, és a megfigyelések alapján próbálja eldönteni, hogy mikor van szüksége a kerékpárosnak némi plusz rásegítésre. Ekkor beindul a rendszer és az okoskerék a normál, emberi hajtóerőnél 3-10-szer nagyobb erőt kifejetve besegít a hajtásban.

Az új Boeing sugárhajtómű

A Titanic és egy űrrakéta teljesítménye egyben – így jellemezte még nyáron a világ legnagyobb sugárhajtóművét a Boeing. Az egy ideje már tervezgetett, idén ősszel először tesztelt szerkezet GE9X néven futó változata emeli majd a levegőbe a Boeing következő generációs 777X típusjelű repülőgépét. A hajtóműbe beépített csúcstechnológiás anyagok sorában megtalálhatóak még a kerámia mátrixú kompozitok is, amelyek akár 1315 Celsius-fokon is működőképesek. A mérnökök szerint a hajtómű a GE90-115B típusú társánál kevesebb üzemanyagot fogyaszt majd elődjeinél.

Internetszóró hőlégballon

Az utasszállító repülőgépeknél kétszer magasabban repülnek a Google hőlégballonjai, amik a tervek szerint behálózzák majd az egész bolygót. Egyetlen ballon nagyjából 1100 négyzetkilométernyi területet fed le 3G sebességű internettel. Az első ballont júniusban reggel engedték fel, az új-zélandi Christchurch-ban.

A Google projektvezetője szerint a vállalat célja az, hogy a világon mindenhol hozzáférjen a szélessávú nethez mindenki.

Tile, a mindent megtaláló

Egy apró, nagyjából bármire ragasztható kütyü és egy ingyenes app segítségével nem csak a lakásunkban találhatjuk meg a széthagyott kulcsot, hanem potenciálisan a világon gyakorlatilag bárhol, bármit. A Tile egy apró kis kütyü, ami kulcstartóként használható, laptopra rakható, sőt tulajdonképpen bárhol elfér, még a legkisebb táskában vagy egy ruhadarabra kapcsolva is. Innentől kezdve pedig meg is lehet feledkezni a Tile-ról – egészen addig, amíg nem találjuk azt a dolgot, amire/amibe raktunk egyet belőle. Ekkor el kell indítsuk mobilunkon az ingyenes alkalmazást, ami a keresett eszköz maximum 45 méteres hatósugarán belül jelzi, hogy megvan a tárgy. Hogy pontosan hol, arról kétféle módon ad jelzéseket: egyrészt meg tudjuk csipogtatni, másrészt az alkalmazás mozgásunk alapján mutatja, hogy mikor távolodunk és merrefelé közelítünk a tárgyhoz – amolyan "arra hideg, erre langyos, gyere még, meleg, egyre forróbb" módszerrel.

Személyi igazolvány helyett

A koncertjegyesek mellett az okirathamisítással küzdő államok problémáira is megoldást kínál az a magyar fejlesztésű technológia, ami hamarosan debütál a piacon. A nemzetközi mobilfizetési piacon kiemelkedő Cellum új, motion-dynamic QR code névre hallgató megoldása egyszerre teszi lehetővé az azonosítást és a jogosultság ellenőrzését – ráadásul bármikor, bárhol, hiszen semmilyen online kapcsolat nem kell hozzá.

A MasterCard Mobile fizetési megoldást is kifejlesztő magyar cég mozgó, folyamatosan változó QR kódjának lényege, hogy az azonosításra használt eszköz – például egy mobiltelefonos alkalmazás – nem egyetlen QR kódot mutat, hanem egy ezekből álló, 3 tizedmásodpercenként változó kódfolyamot. Ennek megfelelően az adattartalom sem egyetlen rávillantással szedhető ki a jelből, a leolvasó eszköznek – ami szintén lehet egy mobiltelefon, rajta egy másik alkalmazással – 1,5 másodpercnyi szkennelésre van szüksége ahhoz, hogy leolvassa az információkat.

A fejlesztők szerint a 4096-bites RSA-titkosítást használó technológia alkalmas arra, hogy a nem is olyan távoli jövőben lecserélje a személyi igazolványunkat, a jogosítványunkat, vagy az útlevelünket – netán az összeset egyszerre.

Pulzusjelszó

A biológiailag meghatározott tulajdonságaink jelszóként való alkalmazása sok-sok éve létező valóság, de idén egy igen érdekes új ötlet is megjelent a New Scientistben. Nem az új iPhone-ba került ujjlenyomat-olvasóról és még csak nem is a retinaalapú azonosításról van szó, a kanadai Bionym karperece a felhasználó pulzusát figyeli.

A szívverés ugyanis az ujjlenyomathoz hasonlíthatóan egyedi – meghatározza a szív formája, mérete, a testen belüli pontos helyzete –, így alkalmas egyedi azonosításra. Sőt, bizonyos értelemben jobb is az ujjlenyomatnál, mivel azzal ellentétben a pulzust jóval nehezebb pontosan reprodukálni, míg az ujjlenyomat másolása viszonylag egyszerű.

A Nymi nevű eszköz fejlesztői szerint találmányuk jelenleg 99 százalékos pontossággal működik – csak sportolás vagy drogfogyasztás zavarja meg –, a karperec vezeték nélküli kapcsolat segítségével alkalmas a számítógép vagy a mobiltelefon által kért jelszavak megadására, a bankkártyás, mobilos fizetés PIN-jének helyettesítésére, de akár autók nyitására is.

Figyelni fog

A tajvani egyetem kutatói által fejlesztett érzékelővel az is kideríthető, hogy a páciens betartja-e az orvos utasításait. A szenzor képes mérni, hogy a páciens mikor és mennyit beszél, rág, iszik, köhög vagy éppen dohányzik. A Hoa-hua Chu által vezetett kutatócsoport találmánya jelenleg fog nagyságú, de azon dolgoznak, hogy még kisebb legyen, így például egy koronába vagy egy fogon lévő lyukba is beférjen.

Fogmosás 6 másodperc alatt

A 6 másodperces fogkefe egyszerre tisztítja meg az összes fogat, azért képes ilyen gyors munkára. Egyedi gyártásban készül. A megrendelőnek be kell küldenie fogsora (szája) 3D-ben szkennelt lenyomatát, majd a Blizzident 3D-nyomtatással legyártja a pontosan a fogsorra illő egyedi tisztítóeszközt. Ennek köszönhetően a fogkefe teljesen körbeveszi a fogakat, a nagyjából 400 sörte mindegyike pontosan 45 fogos szögben éri a hozzárendelt fogat. A fogmosáshoz csak erre a speciális fogkefére kell párszor ráharapni, ahogy ez a videón is látható. A gyártó azt ígéri: 6 másodpercnyi harapdálás után teljesen tiszták lesznek fogaink.

©

CT-vizsgálat egyetlen szívdobbanás alatt

A GE Healthcare legújabb fejlesztése a Revolution CT, ami a CT-berendezések történetében először egyesíti a tiszta képet, a gyorsaságot és a széles lefedettséget. Ez praktikusan azt jelenti, mindössze egy szívdobbanás alatt készíthető felvétel a szívről, így a betegek gyorsabb, pontosabb CT-vizsgálatban részesülhetnek, ráadásul alacsonyabb sugárdózis mellett. A nagy felbontású képet adó Revolution a fényképezőgépek képstabilizáló funkciójához hasonló mozgáskorrekciós technológiát használ. A technológia alkalmazásával megszűnnek a korábbi akadályok, és az emberi szívről mindössze egy szívdobbanás alatt mozdulatlan kép készíthető. Az orvosok élesebb, több információt adó felvételeket kapnak.

További érdekes témákért és hasznos ajánlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!