Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Mit, mit – szexet és sört. Hiszen kevés olyan embert ismerünk, aki hallott már olyanról, akinek az ismerőse “nem” választ adott az “Elmúlt-e már 18 éves?” kérdésre az erotikus és alkoholos tartalmú weboldalakra vagy cikkekre lépés előtt. Mi most megtettük: kiválasztottunk pár oldalt, és megnéztük, mi történik, ha az óvodás-gimnazista dimenzióba hazudjuk magunkat.

Kissé fantáziátlan a fantáziában sok más téren dúskáló Velvet gyerekvédelmi megoldása: ha a felhasználó a megállító-képernyőre jutva arra kattint, hogy nem múlt el 18 éves, az oldal a Velvet címlapjára irányítja át/vissza. A megoldás egyébként nem csak a Velvetre jellemző – csak róluk mást feltételeztünk –, ugyanez történik akkor, ha valaki az Origónak, a Borsnak vagy a Blikknek állítja, hogy 18 év alatti. A Stop.hu viszont még ezt sem teszi meg: a címlapos tartalmak felajánlása helyett csak szárazon közli, hogy “Ez a tartalom az ön számára nem elérhető!” – így, aranyosan, 18 év alatt is magázva. Ezeknél jóval érdekesebb a vs.hu megoldása, náluk a Frakk, a macskák réme című rajzfilmsorozat A művelt eb című része indul el a gyerek- és fiatalkorúaknak.

Az alkoholos oldalak közül hasonlóan kreatív a Drink.hu, ahol a 18 éves kérdésre adott “nem” válasz után a Disney magyar oldalára dob át, vagy például a WhiskyNET, ami indokolatlan fiatalság esetén a gyerek.lap.hu című mese-, könyv- és játékgyűjtőoldalra juthatunk. A találomra kiválasztott oldalak közül a több népszerű italmárka hazai forgalmazójaként működő Bols a leginkább teljeskörű: Disney-t, Duplót, G.I. Joe-t és Legót is ajánlott figyelmünkbe egy 2000-es születési dátum megadása után.

A Bols Hungary javaslata

A Heineken márkaoldalán nagy a szigor: mi csak viccből állítottuk, hogy nem vagyunk még 18 évesek, a gyártó viszont ezután bár üdvözölt, jó ideig nem engedett újrapróbálkozni ugyanarról a számítógépről.

A Borsodi.hu jóval türelmesebb, legalábbis türelemmel kivárja, hogy a felhasználó 18 évesnél idősebbnek vallja magát. A születési dátum ezzel ellentétes kitöltése esetén ugyanis nem ír ki semmit, nem irányít át sehova, egyszerűen nem történik semmi – mintha arra várna az oldal, hogy ugyan, írjunk már be öt évvel többet. A Berugok.hu ennél is továbbmegy: náluk csak egyetlen, “Elmúltam 18 éves” feliratú gomb van van az oldalon.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milyen rendszert használ? Teljesen új kinézetet kaphat jövőre a Windows 10

Milyen rendszert használ? Teljesen új kinézetet kaphat jövőre a Windows 10

Három embert megölt egy terrorista egy nizzai templomban

Három embert megölt egy terrorista egy nizzai templomban

A hegyekbe viszi új atomközpontját Irán, műholdképeken látni, ahogy zajlik az építkezés

A hegyekbe viszi új atomközpontját Irán, műholdképeken látni, ahogy zajlik az építkezés