szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hogy miért jó, ha gyorsabban olvasunk? Például azért, mert több időnk marad másra. Persze a gyorsabb olvasást is gyakorolni kell, és éppen ebben segít az alábbi böngészőbővítmény.

Korábban már mutattunk egy módszert olvasásunk tempójának felpörgetésére. A Spreed nevű Chrome-bővítmény viszont a webes szövegek gyorsabb olvasásában segít, tulajdonképpen gyakorolhatunk vele, és hamarosan tapasztalhatjuk, hogy már kétszer, sőt háromszor olyan gyorsan olvasunk mint korábban.

A bővítmény innen tölthető le, és ha települt, akkor egy könyv ikon kerül fel a felső eszközsorba. Ha egy weboldalon vagyunk, és szeretnénk gyakorolni a gyorsolvasást, akkor jelöljünk ki egy szövegrészt, majd ezután kétféleképpen járhatunk el. Vagy a már említett ikonra kattintunk, vagy a jobb egérgombos menüből a Spreed selected text lehetőséget választjuk.

Mindkét esetben egy beállítóablak kerül elő – ez alapból negatív, azaz fekete háttér előtt fehér a szöveg, de az Invert gombra kattintva ezt megváltoztathatjuk. De nemcsak ezt állíthatjuk be, hanem például azt is, hogy percenként hány szavas sebességgel szeretnénk olvasni, egyszerre hány szót mutasson a bővítmény, és milyen nagyok legyenek a betűk.

A Play gombra kattintva már pereg is előttünk a kiválasztott szöveg, és ha már jól megy az olvasás a korábbi beállításokkal, emelhetjük is az értékeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs megállás: továbbra is szárnyalnak a PC-eladások

Nincs megállás: továbbra is szárnyalnak a PC-eladások

Bár kötelezni nem tudják, az éttermek szeretnék, ha minél előbb beoltanák a dolgozóikat

Bár kötelezni nem tudják, az éttermek szeretnék, ha minél előbb beoltanák a dolgozóikat

Reagált a nő, akire Bayer Zsolt ráuszította a rajongóit: "Fogalmam sincs, miért történik ez velem"

Reagált a nő, akire Bayer Zsolt ráuszította a rajongóit: "Fogalmam sincs, miért történik ez velem"