szerző:
hvg.hu

A nemzetközi porondon is ígéretes cloud szolgáltatást kínáló Tresorit Kft. kapta a Hungarian Cloud Award 2014 fődíját, a cég a kategóriagyőztesekkel ősszel Luxemburgban európai színtéren is megmérettetheti magát.

A EuroCloud Magyarország Egyesület a 2012-ben sikeresen lebonyolított EuroCloud Award versenyt követően idén ismét pályázatot hirdetett, a Hungarian Cloud Award 2014 kiemelt témái az innováció, illetve a kiberbiztonság voltak.

"Az EuroCloud Magyarország fő célja, hogy néhány éven belül Budapestet Európa egyik cloud fellegvárává tegyük; ebbe a vízióba illeszkedik bele a mostani díjátadó is" – fogalmazott Bellák Zoltán, az EuroCloud Magyarország elnöke a kedden a Demola Budapestben megrendezett eseményen. Emlékeztetett: 2012-ben Magyarország már nagy sikert ért el, amikor az EuroCloud éves luxemburgi kongresszusán a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata kapta meg a legjobb európai cloud felhasználónak járó díjat. A Hungarian Cloud Award díjazottak az idén is meghívást kapnak az európai EuroCloud Award pályázatra, így Bellák Zoltán bízik benne, hogy a Hungarian Cloud Award idei nyertesei is sikeresen szerepelnek majd az őszi európai fordulóban.

A versenyre az előző kiíráshoz képest többen jelentkeztek a "felhő" szolgáltatók, de különösen sok pályázó indult a startup kategóriában. Ezért 8 kategóriában osztott a zsűri díjakat. A bírálóbizottság tagjainak (Szemerkényi Réka miniszterelnöki biztonságpolitikai főtanácsadó, Schvéger Judit, az Európai Bizottság Tartalmak, Technológiák és Kommunikációs Hálózatok Főigazgatósága (DG Connect) jogtanácsosa, Füzi Csaba, a KINCSINFO Kincstári Informatikai Nonprofit Kft. ügyvezetője
Maradi István, a MOL Nyrt. informatikai igazgatója, Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke, Takács Zoltán, a Telenor Magyarország Zrt. digitális szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese, Poros Gábor, a EuroCloud Magyarország Egyesület elnökségi tagja és Bellák Zoltán, a EuroCloud Magyarország Egyesület elnöke) értékelése alapján a Hungarian Cloud Award 2014 díjazottjai a következő cégek lettek:

©

Fődíj – Best Cloud Player: Tresorit Kft.

A legjobb cloud szolgáltatónak járó fődíjat a 2011 őszén alapított, új generációs biztonsági szolgáltatásokat nyújtó Tresorit kapta. A Tresorit egy titkosított cloud tárhely szolgáltatás, amely a bizalmas dokumentumok tárolására, szinkronizálására és megosztására ad lehetőséget. A szolgáltatás erős, katonai szintű titkosítást kínál, és egy szélesebb kör számára nyitja meg ezt a technológiát. A freemium modellben kínált szolgáltatást 2013 végétől fizetős megoldásként is kínálják az üzleti felhasználók számára. A benyújtott pályamunka alapján a zsűri véleménye, hogy bár a Tresorit még mindig nagyon fiatal cég, olyan, piacilag kiforrott megoldással rendelkezik, amely az európai színtéren is felveheti a versenyt a nemzetközi versenytársakkal.

Future Digital Business (Best Cloud User): HPIX Kft.

A legjobb cloud felhasználónak járó díjat a HPIX Kft. kapta, amely cég cloud nyomtatási szolgáltatásokat kínál ügyfeleinek. Az ügyfelek otthon is létrehozhatják a fotóalbumokat, könyveket vagy egyéb ajándékokat, és az online elkészített műveket rögtön feltölthetik a HPIX szerverére, így három órán belül átvehető a kész termék A HPIX fotólaborjaiban. A zsűri véleménye szerint a HP infrastruktúrán és a Global Netprint által kidolgozott cloud nyomtatási megoldás alapjain szolgáltató vállalkozás jól kihasználta a nemzetközi szolgáltatók bázisát, hogy saját vállalkozását beindítsa, és egyre bővülő ügyfélkörnek nyújt szolgáltatást.

Best Private Sector Cloud Story: Mobile Engine Kft. (Siemens Zrt.)

A legjobb magánszektorbeli esettanulmányt idén a Mobile Engine Kft. adta be. A szoftverszállító „visszatérő vendég” a EuroCloud Magyarország díjátadóin, hiszen két évvel ezelőtt már megnyerte a legjobb cloud szolgáltatásnak járó díjat. A Mobile Engine Kft. célja, hogy 5 éven belül a vezető európai mobil workflow menedzsment szolgáltatóvá váljon. A Mobilengine szolgáltatás révén papírmentessé és automatizálttá tehető a házon kívül dolgozó munkatársak munkavégzése. A zsűri örült, hogy egy korábbi győztes egy jelentős nemzetközi hátterű nagyvállalatnál is megmutatta, hogy a mobil rendszert gyorsan be lehet vezetni olyan esetben is, ahol nagyon bonyolult vállalati folyamatokat kell lemodellezni.

Best Public Sector Cloud Story: Doctusoft Kft. (Újbuda Önkormányzata)

A közszférában véghezvitt esettanulmányok közül 2014-ben a Doctusoft pályázata bizonyult a legjobbnak. Az AO Docs – Testületi Támogató Rendszer a Google Apps felhő alapú dokumentumkezelő szolgáltatásán alapul, amely korszerű kommunikációt és együttműködést biztosító eszközökkel segíti a testület és a hozzá kapcsolódó intézmények és szervezetek önkormányzati ülésekkel kapcsolatos tevékenységeit. A Doctusoft a rendszert Újbuda Önkormányzatánál vezette be, amely révén nem csupán olcsóbbá tették az önkormányzat és intézményeinek működését, de egyúttal növelték a közigazgatási szolgáltatások színvonalát is. A zsűri kiemelte, hogy bár az elmúlt időszakban többet hallani a központi kormányzatban zajló cloud fejlesztésekről, de önkormányzati területen is találhatók pozitív példák.

Kiemelt díj – Best Cloud Competence Center: Ericsson Magyarország Kft.

A legnagyobb hazai kutatási-fejlesztési központot működtető Ericsson tavaly nyáron jelentette be, hogy cloud fejlesztőközpontot hoz Budapestre, amely nemzetközi együttműködésben végzi a Ericsson Cloud Execution Environment környezettel kapcsolatos fejlesztéseket. A magyar cloud központban jelenleg több mint 50 mérnök dolgozik, de a közeljövőben a tervek szerint ez a szám 80-100-ra növekszik majd. A zsűri szerint az Ericsson mind személyi állományban, mind munkahelyteremtő képességben komoly kompetenciaközpontot hozott Magyarországra, ezt a törekvést díjazta a kiemelt díjjal.

Kiemelt díj – Best Cloud Security Concept: Red Steed Studios Kft.

A legjobb cloud biztonsági koncepciónak járó kiemelt díjat a Red Steed Studios Kft. kapta, amely a bitcoinos rendszerhez hasonló, azt is kezelni tudó, magas szintű biztonságot nyújtó virtuális fizetési platformot hozott létre, amely. A Virtual Money Framework első sikereként 2014 beruárjában Szingapúrban telepítették az első Bitcoin ATM-et. A zsűri szerint lehet számolni azzal, hogy a közeljövőben ilyen virtuális fizetési rendszerek meg fognak jelenni, amelyeknek foglalkozni kell a biztonságával. Amennyiben elterjed, úgy esély lehet rá, hogy Magyarország legyen az egyik központja a biztonságos és szabályozott virtuális pénzforgalomnak.

Best Cloud Start-up Idea EuroCloud Különdíj: Vemoco Telematics Kft.

A legjobb cloud startup ötletnek járó különdíjat a Vemoco Telematics Kft. kapta, amely magánszemélyek, vállalatok és kormányzati szervezetek számára tervez cloud alapú telematikai szolgáltatásokat nyújtani. A 2014 májusában induló szolgáltatás célja, hogy az autókból származó információk révén biztonságosabbá és olcsóbbá váljon az utazás. A megoldás részeként többek között használat alapú biztosítási, autómentési, távoli hibafelderítési és más biztonsági szolgáltatásokat kínálnak majd a járműtulajdonosok részére. A zsűrinek a Vemoco pályázatában leginkább az tetszett, hogy olyan megoldást kínál cloud alapokon, amelynek nagyon sok gazdasági előnye lehet, és gyors megtérülést kínál.

European Cloud Partnership Különdíj: Arenim Technologies AB

A zsűri döntése alapján különdíjat kapott a svéd bejegyzésű, de magyar vezetéssel működő Arenim Technologies CryptTalk elnevezésű, titkosított azonnali üzenetküldést és beszélgetést lehetővé tévő cloud szolgáltatása. A CryptTalk egy lényegesen összetettebb, magasabb fokú titkosítást alkalmaz, mint a Viber vagy akár a Skype. A legnagyobb versenytársak szolgáltatásaival szemben a CryptTalkkal one-to-one összeköttetéseket is lehet legmagasabb szinten és minőségben titkosítani anélkül, hogy emellett egy hálózat is kiépülne, ami sok privát adatot vagy személyes jellegű információt is tartalmaz.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
„Addig nem mentek ki, amíg a papa nem éled fel” – így látják a fenyegetéseket a mentősök

„Addig nem mentek ki, amíg a papa nem éled fel” – így látják a fenyegetéseket a mentősök

Akkora hiba került az utolsó Windows 7-frissítésbe, hogy mégis ingyen kijavítja a Microsoft

Akkora hiba került az utolsó Windows 7-frissítésbe, hogy mégis ingyen kijavítja a Microsoft

Az eredeti stáb elkészítené a Halálos fegyver 5-öt

Az eredeti stáb elkészítené a Halálos fegyver 5-öt

Máris elkezdett terjedni a hazugság a koronavírusról – figyeljen oda, át akarják verni

Máris elkezdett terjedni a hazugság a koronavírusról – figyeljen oda, át akarják verni

Ötmillió dollárért vették, szenzációként hordozták körbe a világban, most kiderült, hogy hamis

Ötmillió dollárért vették, szenzációként hordozták körbe a világban, most kiderült, hogy hamis

Már az egész világon körözik a vizes vb volt gazdasági igazgatóját

Már az egész világon körözik a vizes vb volt gazdasági igazgatóját