szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mágneses mezővel pályán tartott kínai vonat prototípusa az utasszállító repülőgép sebességének háromszorosára is képes lehet majd.

A maglev technológia régóta egyet jelent a leggyorsabb vonatokkal. A Kínában 2003 óta, közforgalomban működő Sanghaj Maglev egy 30 km-es szakaszt 7 perc alatt tesz meg, menet közben a 431 km/h-s csúcssebességet is eléri. A maglev vonatoknál súrlódás nincs, kerekek nincsenek, a járművek mágneses mező tartja pályán és bírja mozgásra. Van viszont légellenállás, ami megnehezíti a sokkal nagyobb sebesség elérését: 400 km/h-nál már a mozgásba hozásra fordított energia 83 százaléka vész kárba a légellenállás miatt.

©

A sanghaji Csiaotong Egyetem tudósai éppen ezért egy zárt rendszerű csőben képzelik el a technológia jövőjét. A Daily Mail beszámoló szerint a Dr. Deng Zigang és társai által fejlesztett szuper-maglev rendszerben a tengerszinten mérhető normál légnyomásnak tizedére csökkentik a nyomást, így a vonatok sebessége elméletileg az óránkénti 2900 km/h-t is elérheti.

A technológiában rejlő lehetőségek kihasználásához azonban még sokat kell dolgozniuk a szakembereknek: a szuper-maglev prototípusát jelenleg csak egy hat méter sugarú körben felállított vákumcsőben tudják tesztelni, a pálya csekély mérete arányosan (50 km/h-ra) csökkenti az elérhető csúcssebességet is. Mégis, a kínai tudósok számításai szerint egy jóval nagyobb, mindennapi utazások során értelmezhető méretű csőrendszerben a szuper-maglev lehet a jövő vasútja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még egy esélyt kapott a főváros városházi krízisszállója

Még egy esélyt kapott a főváros városházi krízisszállója

Elsőként került magyar szereplő a Power 100-ba

Elsőként került magyar szereplő a Power 100-ba

Mit gondol, hogyan tálalják a Fidesz-közeli lapok a Szájer-ügyet?

Mit gondol, hogyan tálalják a Fidesz-közeli lapok a Szájer-ügyet?