szerző:
hvg.hu

A Washington egyetem két kutatója, Henry L. Roediger és Mark A. McDanel a Sikeres tanulás tudománya címmel írtak egy könyvet, melyből most megmutatjuk az 5 legfontosabb tippet, amelyek hatásosságát a szerzők (is) bizonyították.

  1. Kiemelés előtt olvassuk el újra: bizonyára sokan használnak színes kiemelőket vagy szimplán csak aláhúzzák a legfontosabb információkat, de a tudósok szerint a kiemelt részeket még egyszer el kell olvasnunk, még mielőtt kijelölnénk őket, így nagyobb eséllyel emlékezünk rájuk.
  2. Hasznosítsuk tudásunkat: az olvasottakat, amennyire csak lehet, hasznosítsuk a való életben is, mert ha erre kényszerítő helyzeteket vagy kihívásokat keresünk, vagy akár csak beszélgetünk róluk mással, akkor sokkal jobban rögzülnek.
  3. Használjunk cetliket: ha egy-egy fontos tényt, információt lejegyzünk egy cetlire, akkor az így összeálló cetligyűjteményt érdemes elővenni, mert így - ahogy a szerzők fogalmaznak - nem rozsdásodik be az agyunk.
  4. Ne kötelezzük el magunkat: vannak olyanok, akik a vizuális, és vannak akik például a hallás utáni tanulásban hisznek, de sokkal jobban fog az agyunk, ha ezeket és más tanulási metódusokat is vegyesen használunk, így agyunkat sokkal inkább ezdésben tartjuk, ami a tanulás hatékonyságát is növeli.
  5. Essünk neki: a matekosoknak például jól jöhet, ha tanulás közben nem azon kezdenek el gondolkodni, hogy meg tudják-e oldani a problémát úgy, ahogy elkezdenék megoldani. Egyszerűen el kell kezdeni, aztán ha láthatóan rossz úton járunk, sokkal többet tanulhatunk belőle, mint a további időhúzással.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!