szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valószínűleg törvényes volt, de etikai kérdéseket mindenképpen felvet az a kísérlet, amelyikben egy jelentős felhasználói kör érzelmeit manipulálta a Facebook.

Közel 700 ezer Facebook-felhasználó vett részt egy érzelmi hatásokat vizsgáló kísérletben, de mindez anélkül történt, hogy tudtak volna róla – írja a The Atlantic. A teljes titokban zajló kísérletet a Facebook, a Cornell Egyetem és a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i kampuszának munkatársai végezték.

A kísérletbe tudtuk nélkül bevont felhasználóknak egy héten át manipulálták az üzenőfalát. Az egyik csoport tagjainak az ismerőseik által közzétett megosztások közül főleg a negatív tartalmakat mutatták, míg a másik csoport tagjai az átlagosnál több pozitív megosztást láttak. A kísérlet célja annak kiderítése volt, hogy a több haragos és szomorú kiírást olvasó emberek vajon nagyobb eséllyel lesznek-e haragosak és szomorúak, ők maguk is több negatív dolgot tesznek-e majd közzé Facebookon.

©

A tudományos akció még 2012-ben zajlott, de csak most derült rá fény, miután a kutatók Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent tanulmányban publikálták az eredményeket. A kísérlet megállapításai alátámasztották a szakemberek feltételezését: aki több szomorú és haragos tartalmat látott, az maga is szomorúbb és feszültebb lett.

A kísérlet etikailag legalábbis problémás. És csak kisebb részben azért, mert 2012 januárjában több százezer ember érzelmeit befolyásolták. A nagyobb gondot az jelenti, hogy a kutatók szerint a manipulációs kísérlet közben teljes mértékben figyelembe vették a Facebook felhasználási szabályzatát, amit regisztrációkor mindenki elfogad, és ami ezek szerint megengedi a Facebooknak és partnereinek, hogy az üzenőfal tartalmát tudatosan, az érzelmi manipuláció érdekében válogassák össze. Ez azt is jelenti, hogy a felhasználók sosem tudhatják, hogy mikor zajlik éppen egy ilyen akció.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!