szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átírták a Szu-25-ös bombázó csúcsmagasságát, hogy hihető legyen az ukránokat érintő vádjuk.

Nem vett vissza néhány nappal ezelőtti lebukása után sem az orosz állam. Akkor konkrétan azt írták bele a Wikipediába, hogy az MH17-es járatot az ukrán hadsereg lőtte le. Ezúttal finomabban manipulálnak, de változatlanul a napi érdekeik mentén.

Moszkva hétfőn azzal állt elő, hogy adataik szerint a maláj utasszállító közelében tartózkodott az ukrán légierő Szu-25-ös harci gépe, és azt sugallták, hogy ez is lelőhette a tízezer méteren haladó Boeinget, illetve felmerülhet, hogy a lázadók az ukrán Szuhojt vették célba.

Ezzel a teóriával több probléma van. Az egyik, hogy a Szu-25-ös nem vadászgép, hanem földi célok ellen kifejlesztett, specializált csapásmérő. Feladata a földi csapatok közeli támogatása, és ezt többnyire alacsonytámadásból hajtja végre. Igaz, hogy önvédelmi céllal felfegyverezhető légiharc-rakétákkal is, ám még ekkor is fennáll a bökkenő:

a Szu-25-ös csúcsmagassága a gyártó szerint is csak 7000 méter.

Ukrán Szu-25-ös
©

Ezt ráadásul üresen tudja csak elérni, bármilyen függesztmény (bomba vagy rakéta) csökkenti a lehetséges repülési magasságot. Mindemellett Ukrajna rendelkezik vadászgépekkel, kézenfekvő lenne, ha légi célok ellen ilyeneket küldenének, és nem egy bombázót. A Szu-25-ösöket egyébként valóban bevetették az oroszok által támogatott szeparatisták ellen – éppen ez válthatta ki azt, hogy a lázadók a kézi légvédelmi rakéták mellett komolyabb eszközöket is beszereztek, köztük a BUK rendszert.

Annál rosszabb a tényeknek – gondolták az oroszok, és ismerve az újságírók Wikipedia-függőségét, gyorsan nekiláttak feljavítani a Szu-25-ös csúcsmagasságát az angol és az orosz nyelvű Wikipedián is. A hirtelen "képességnövelés" hatására a vadászbombázó legnagyobb repülési magassága 10 ezer méterre nőtt, és így már nem tűnne akkora képtelenségnek az orosz kormányzat legújabb hárítása.

A szerkesztéseket különféle kormányközeli intézetek címéről követték el, csekély sikerrel, mert a moderátorok hamar rájöttek, honnan fúj a szél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!