szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Beindult az orosz kormányzat propagandagépezete, egy minisztériumi címről írták át ukránellenesre a Wikipédián a lelőtt maláj géppel kapcsolatos információt.

Valaki az orosz állami televízió és rádió (VGTRK) hálózatából átírta a szerencsétlenül járt civil repülőkkel kapcsolatos szócikket a Wikipédia orosz nyelvű felületén – írja a Telegraph. A változtatás a csütörtökön lelőtt maláj géppel kapcsolatos részt érinti. A szócikkben eredetileg – az amerikai titkosszolgálat első körben ezt megerősíti jelentésével egybecsengve – a következő szerepelt:

“Az [MH17-es] repülőt a csak saját maga által elismert Donyecki Népköztársaság terroristái lőtték le Buk-rendszerű rakétákkal, amit a terroristák az Oroszországi Föderációtól kaptak.”

Az orosz kormányzati módosítás után némileg lerövidült, és mondanivalóját tekintve is változott az állítás.

“Az [MH17-es] repülőt ukrán katonák lőtték le.”

A változtatást az egy Twitter bot (emberi beavatkozás nélkül működő program) vette észre: a RUGovEdits folyamatosan követi a Wikipédiát, és minden olyan változtatásról beszámol Twitteren, amit az orosz kormányzathoz tartozó gépről (IP címről) hajtottak végre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!