szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kisállattartás jelentős üzlet a világ minden táján, csak az Egyesült Államokban 55 milliárd dolláros piacot jelent, Magyarországon a kutyatartó háztartások aránya közel 50%. Bár az új technológiák viszonylag lassan szivárogtak be erre a területre, egyre több vállalkozás lát fantáziát a „Minden a hálón” (Internet of Everything – IoE) által kínált lehetőségekben ezen a területen is.

Az okos mobileszközök terjedésével kezdett körvonalazódni egy olyan technológiai megoldás használatának igénye, ami a távol lévő gazdik számára egyfajta virtuális jelenlétet, távoli kontrollt biztosít. Figyelemmel kíséri a kisállatok aktivitását: nyomon követi a mozgás, játék, pihenés, evés-ivás ciklusokat és hasznos adatsorokat generál az állattartók számára.

A Whistle fejlesztői erre a formálódó igényre reagálva alkották meg nyakörvre csatlakoztatható eszközüket, amely mozgásérzékelő segítségével követi nyomon a házi kedvenc tevékenységét, majd az adatokat vezeték nélküli kapcsolaton keresztül elküldi egy mobilalkalmazásra. Az információk akár napokra bontva kiértékelhetők, és hosszú távú tendenciákat is megállapíthatunk.

Egy másik gyakori probléma az otthonhagyott állatok, elsősorban a kutyák viselkedésének monitorozása. Alex Neskin például programozóként dolgozott egy online hirdetésekkel foglalkozó ügynökségnél, ahová nem tudta magával vinni kutyáját, aki megállás nélkül kaparta a falat otthoni magányában. Amikor a szomszédok már a rendőrség kihívásával fenyegették, Neskin úgy döntött, hogy technológiai tudásával próbálja megoldani a problémát. A szakember úgy gondolta, hogy a kutyája unalmában rosszalkodik, ezért valamilyen módon távolról kellene szórakoztatnia. Neskin végül egy olyan megoldást talált ki, ahol nemcsak munkahelyi gépén vagy mobiltelefonján látja, mire készül éppen Rocky, de a kamerához hozzáadott lézer pointer segítségével távolról játszhat is a kutyával, valamint beszélni is tud hozzá. Miután egyre többen kértek tőle hasonló segítséget, felismerte az üzleti lehetőséget és partnerei segítségével megalkotta a Petcube prototípusát. Hasonló megoldás a PitziConnect nevű eszköz, amely wifi kapcsolaton keresztül irányítható. Miután a fali konnektorhoz csatlakoztattuk a készüléket, mobiltelefonunkon vagy táblagépünkön keresztül beszélhetünk kedvenceinkkel, láthatjuk őket, és gombnyomásra jutalmat is adhatunk nekik. Az eszközhöz beépített kamera is tartozik, amellyel képeket vagy videókat készíthetünk.

Vigyél haza

Magyarországon körülbelül 2 millió kutya él, közülük százezer az utcán kóborol. A Vigyél haza kutyakereső alkalmazás az elveszett, elkóborolt állatok megtalálásában, illetve a gazdátlan kutyák örökbe adásában segít. Az ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével az előzőleg felvitt adatokat bárki megoszthatja mind az adatbázisban, mind a közösségi oldalakon. A program automatikusan értesít mindenkit, akinek az okostelefonján, tabletjén vagy pc-jén fut az alkalmazás, és 2 km-en belül van. Ha pedig valaki kóbor kutyát lát és lefotózza, bekerül az adatbázisba, csakúgy, mint az alkalmazást támogató menhelyeken élő összes állat, így könnyebb megtalálni az elveszett kedvencet vagy örökbe fogadni egy gazdátlan kutyát. Tavaly augusztus óta az alkalmazás segítségével 30 elveszett kutyát jelentettek be, 96 kóbor kutyát láttak és 54-et találtak és fogadtak be. Közel tízezren töltötték le az appot, amelynek alkalmazásához eddig 24 állatvédő szervezet csatlakozott.

Brian Hare, az evolúciós antropológia professzora egész karrierjét arra tette fel, hogy kiderítse, hogyan ismerhetjük meg jobban saját kutyáinkat. A kutatásai annyira felkeltették a kutyatartók érdeklődését, hogy Kip Frey jogászprofesszorral és néhány befektetővel együttműködve létrehozták a Dognition weboldalt, ahol játékok sorával tesztelik az ebek 5 viselkedését (a memória, az empátia, a kommunikáció, a ravaszság és a gondolkodás területén). A teszt végén egy 15-17 oldalas értékelést adnak a kutyáról, és az eredmények ismeretében kilenc külön típusba sorolják őket (pl. Einstein – rendkívül okos jószág, Maverick – önfejű, magányos farkas). Az oldalon elérhető, több mint 15 ezer kutyát tartalmazó adatbázis segítségével a tulajdonosok összehasonlíthatják kutyáikat más ebekkel is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Folytatódnak az új abortuszszabályok ellenti tüntetések Lengyelországban

Folytatódnak az új abortuszszabályok ellenti tüntetések Lengyelországban

Trump kabinetfőnöke beismerte, nem is akarják ellenőrzés alatt tartani a koronavírus-járványt

Trump kabinetfőnöke beismerte, nem is akarják ellenőrzés alatt tartani a koronavírus-járványt

Ha elveszítette az állását a koronavírus miatt, most kicsit reménykedhet

Ha elveszítette az állását a koronavírus miatt, most kicsit reménykedhet