szerző:
hvg.hu

Öntött mostanában a fejére egy vödör jéghideg vizet? Nem? Pedig lehet, hogy kellene. Sokan teszik mostanában, ráadásul nem is a meleg miatt, hanem egy jó ügy érdekében.

Az amiotrofiás laterálszklerózis (ALS) nevű, az izommozgásért felelős idegsejtek pusztulásával járó, végzetes betegségre szeretnék felhívni a figyelmet azok az ismert emberek és átlagfelhasználók, akik mostanában egy-egy vödörnyi jéghideg vizet borítanak magukra.

A ritka neurológiai megbetegedéssel foglalkozó amerikai ALS Szövetség munkatársa, Rita Sattler a The Baltimore Sun című lapnak nyilatkozva sikeresnek könyvelte el a néhány napja zajló akciót. A kutató úgy fogalmazott: az Ice Bucket Challenge (jéghideg vödrös kihívás) előtt alig hallott egyáltalán valaki az ALS-ről, most pedig egyre többen kerülnek tisztába a veszélyes, Magyarországon évente 500 új esetet jelentő betegség mibenlétével.

A figyelemfelhívásban az átlagfelhasználók is részt vesznek – a recept egyszerű: egy vödör jéghideg vizet kell önteni vagy öntetni a fejünkre, majd az erről készült videót megosztani a neten –, az ismert emberek azonban tovább is mennek az egyszerű figyelemfelhívásnál. Mark Zuckerberg például 13 órája tette közzé a Facebookon saját jeges videóját, majd a tech iparág három kiemelkedő szereplőjét, a microsoftos Bill Gates-t, a facebookos Sheryl Sandberget és a netflixes Reed Hastings-t is kihívta. A tét nagy: a meghívottaknak vagy 24 órán belül véghez kell vinniük az ügy számára még nagyobb figyelmet szerző vödrös akciót, vagy adakozniuk kell az ALS-t kutató szervezetek valamelyikének – vagy mindkettőt. (Itt megtalálja Bill Gates nem is akármilyen válaszát.)

A kihívást közben már Satya Nadella, a Microsoft nemrég megválasztott vezérigazgatója is teljesítette, de ő nem saját fejére öntötte a vödörnyi jeges vizet, hanem erre másokat kért fel – így is ér csinálni. Nadella egyébként két ember hívott ki a folytatásra: az amazonos Jeff Bezos-on és a google-s Larry Page-en van a sor.

Ha beszáll, és csinál egy hasonló videót, küldje el nekünk a linket üzenetben a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!