szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Öntött mostanában a fejére egy vödör jéghideg vizet? Nem? Pedig lehet, hogy kellene. Sokan teszik mostanában, ráadásul nem is a meleg miatt, hanem egy jó ügy érdekében.

Az amiotrofiás laterálszklerózis (ALS) nevű, az izommozgásért felelős idegsejtek pusztulásával járó, végzetes betegségre szeretnék felhívni a figyelmet azok az ismert emberek és átlagfelhasználók, akik mostanában egy-egy vödörnyi jéghideg vizet borítanak magukra.

A ritka neurológiai megbetegedéssel foglalkozó amerikai ALS Szövetség munkatársa, Rita Sattler a The Baltimore Sun című lapnak nyilatkozva sikeresnek könyvelte el a néhány napja zajló akciót. A kutató úgy fogalmazott: az Ice Bucket Challenge (jéghideg vödrös kihívás) előtt alig hallott egyáltalán valaki az ALS-ről, most pedig egyre többen kerülnek tisztába a veszélyes, Magyarországon évente 500 új esetet jelentő betegség mibenlétével.

A figyelemfelhívásban az átlagfelhasználók is részt vesznek – a recept egyszerű: egy vödör jéghideg vizet kell önteni vagy öntetni a fejünkre, majd az erről készült videót megosztani a neten –, az ismert emberek azonban tovább is mennek az egyszerű figyelemfelhívásnál. Mark Zuckerberg például 13 órája tette közzé a Facebookon saját jeges videóját, majd a tech iparág három kiemelkedő szereplőjét, a microsoftos Bill Gates-t, a facebookos Sheryl Sandberget és a netflixes Reed Hastings-t is kihívta. A tét nagy: a meghívottaknak vagy 24 órán belül véghez kell vinniük az ügy számára még nagyobb figyelmet szerző vödrös akciót, vagy adakozniuk kell az ALS-t kutató szervezetek valamelyikének – vagy mindkettőt. (Itt megtalálja Bill Gates nem is akármilyen válaszát.)

A kihívást közben már Satya Nadella, a Microsoft nemrég megválasztott vezérigazgatója is teljesítette, de ő nem saját fejére öntötte a vödörnyi jeges vizet, hanem erre másokat kért fel – így is ér csinálni. Nadella egyébként két ember hívott ki a folytatásra: az amazonos Jeff Bezos-on és a google-s Larry Page-en van a sor.

Ha beszáll, és csinál egy hasonló videót, küldje el nekünk a linket üzenetben a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szupergyors 3-as BMW: nagyágyúkat utasít maga mögé az Alpina B3

Szupergyors 3-as BMW: nagyágyúkat utasít maga mögé az Alpina B3

A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lesz Karikó Katalin

A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lesz Karikó Katalin

Annál is nagyobbat bukott a Starbucks, mint amit az elemzők vártak

Annál is nagyobbat bukott a Starbucks, mint amit az elemzők vártak