szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idei nyár egyik őrülete az ice bucket, azaz a jeges vizes kihívás volt, amelynek egészen különös hajtásai is vannak.

Az ice bucket challenge, azaz a jeges vizes kihívás célja valóban nemes: egy kis mókával övezve adakoznak egy jelenleg még gyógyíthatatlan neurológiai betegség, az ALS kutatását végző alapítvány számára. Aki teljesíti a „feladatot” az kisebb, aki viszont nem vállalja, az nagyobb összeggel járul hozzá a kutatáshoz.

Videók százai örökítették már meg neves és kevésbé ismert emberek jeges vizes kalandjait, azonban a legdurvább ilyesfajta próbálkozás valószínűleg egy torontói vegyészé. Muhammad Qureshi, aki amellett hogy valóban adakozott is a nemes célra, egy nem mindennapi kihívást teljesített: jeges víz helyett folyékony nitrogénnel öntötte nyakon magát.

A folyékony nitrogén pedig köztudottan „valamivel” hidegebb a jégnél: -195,8 és -210 fok között ilyen cseppfolyós halmazállapotú.

©

Hogy a vegyész mégsem vált azonnal jégtömbbé, arról a fizika, pontosabban az úgynevezett Leidenfrost hatás gondoskodott. Qureshi testhőmérséklete annyira meleg volt a folyékony nitrogénhez képest, hogy a két anyag között egy vékony szigetelőréteg alakult ki, azaz a szuperhideg anyag nem érintkezett a férfi testével. Persze a szigetelőréteg csak rövid ideig marad meg, így a vegyész is azonnal és alaposan „leporolja” magát.

Qureshi az adakozás mellett tanítani is szeretett volna ezzel a YouTube-videóval, és az eddigi pár százezer néző talán meg is értett belőle valamit. Arra mindenesetre felhívta a figyelmet, hogy a művelet azért veszélyes, és senki se utánozza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen készít fel az érettségire az ismert matektanár

Ingyen készít fel az érettségire az ismert matektanár

Orbán Viktor hamarosan bejelentést tesz

Orbán Viktor hamarosan bejelentést tesz

Az Európa Tanács egyetlen korrupcióellenes ajánlását hajtotta végre a kormány, azt is csak részben

Az Európa Tanács egyetlen korrupcióellenes ajánlását hajtotta végre a kormány, azt is csak részben