Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Mindenki a Windows 9-re számított, de a Microsoft a Windows 10-et mutatta be kedden este. A vállalat minden erejével azt hangoztatja: a rendszer kialakításánál az érintőképernyőkre kihegyezett Windows 8-cal ellentétben ezúttal ismét a monitor+billentyűzet+egér kombóra fókuszáltak.

A Microsoftnak sokkal jobb, mint a MÁV-nak. Míg a vasúttársaságnak három ellensége is van, addig a szoftvercég a legfőbb bevételi forrást jelentő Windows terén csak két problémával küzd.

Az egyik gond az XP...

A 2001-ben kiadott Windows XP ma már minden szempontból túlhaladottnak számít, kiadása óta már három új főverzió jelent meg, a Microsoft minden fronton leállította a régi oprendszer támogatását. És mégis, világszerte a felhasználók negyede-ötöde esküszik a túlkoros programra.

...a másik pedig a Windows 8

Amikor a Windows 8 megjelent, a Microsoft hazai szakembere úgy jellemezte: olyan, mint a szomszéd mosógépe, tehát az új felület legfőbb problémája, hogy még szokatlan, de majd mindenki hozzászokik. Aztán az értékesítési adatokból kiderült: a felhasználók köszönik, de elvannak korábbi mosógépeikkel, és sokan még inkább az említett Windows XP-t is megtartják, de nem hajlandók Windows 8-ra vagy 8.1-re váltani.

©

Pedig jó lenne, ha sokan szeretnének új verziót. A San Francisco-ban tartott keddi sajtóeseményt megnyitó Windows-főnök, Terry Myerson által idézett adat szerint 1,5 milliárd ember használ windowsos gépet, ráadásul sokan egynél többet. Könnyen belátható, hogy ha mindenki – vagy legalábbis legtöbben – újabb verziót vásárolnának gépeikre, akkor az elképesztő mennyiségű pénzt hozna a Microsoft konyhájára.

A váltási hajlandóságot Joe Belfiore alelnök egy autós példával illusztrálta: olyan rendszert szerettek volna csinálni, hogy a Windows 7-használók egyrészt a megszokott élményt kapják, viszont az új Windowsban úgy érezzék magukat, mintha az első generációs Toyota Prius hibridből átültek volna egy új Teslába. Nem kell újratanulniuk a vezetést, egyszerűen csak hátra kell dőlniük az új csúcsjárgányban. Ez a megfogalmazás pedig annak elismerését is jelenti, hogy a nyolcas verzió újdonságai túl idegenek a felhasználóknak.

10, tiszta víz

A kereskedelmileg nem átütő sikerű 8 főverzió és a helyzeten nem sokat javító 8.1 változat után a Microsoft most egy új főverzióval próbálkozik, ezt pedig elsőre kissé érthetetlen módon Windows 10-nek nevezték el. Bár a bemutatón ez konkrétan nem hangzott el, de a számozással – a 9 kihagyásával – a vállalat valószínűleg azt szeretné érzékeltetni, hogy egyszerre kettőt is lépett előre.

©

A Windows 10-est kifejezetten az okostelefonokat és a felhő alapú megoldásokat szem előtt tartva fejlesztette a Microsoft. A korábbinál modernebb szemlélet már abban is tetten érhető, hogy a telefonra, tabletre, okostévére, játékkonzolra és számítógépre szánt Windowsok minden korábbinál jobban összeérnek majd: a W10 egyetlen közös platform, az eszközökön átívelő programokkal és persze az ezek beszerzését biztosító alkalmazásbolttal.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy “4-től 80 colos” minden eszközre ugyanaz a verzió érkezik majd, így a Windows 10 egyúttal az új Windows Phone-verziót is jelenti. (Mégha a mobilos újdonságokról nem is nagyon ejtettek szót a cég képviselői.)

Visszatér a Start menü, satöbbi

Mivel a Windows 8.x legnagyobb baja az, hogy már akkor az érintőképernyőkre optimalizálták, mikor legtöbben még bőven billentyűzettel és egérrel irányítják gépüket, a Microsoft koncepcionális változást vezet be az új Windows-ban. Ha a bemutatóból jól értettük, a Windows 10 elsődleges felülete automatikusan alkalmazkodik majd a beviteli módhoz: ha billentyűzet+egér kombót használunk, akkor ahhoz próbál kényelmes lenni, ha pedig érintőképernyős eszközt (pl. táblagépet), akkor annak sajátosságaihoz idomul.

©

Ennek jegyében, az asztali felhasználóknak kedvezve, visszatér a Start menü. (Ahogy erre a kiszivárgott információk alapján számítottunk is.) Ez azért lényeges pont, mert hangozzék bármilyen viccesnek, a Windows 8.x verziókkal szembeni ellenállás egyik legfőbb oka éppen a Start menüt elhagyása. A Win 95-ben bevezetett, legutóbb a Win 7-be beépített elem némileg megújult formában tér vissza: az operációs rendszer korábbi verzióiból ismert felület mellett megjelennek majd a Windows 8 élő csempéi is. Mindez a gyakorlatban élő értesítéseket jelent (pl. a Start menüből is látszik majd, ha van új levél, vagy az aktuális időjárás) majd egy alakítható méretű felületen.

Sokat bütykölt a Microsoft a több program egy képernyőn való megjelenítésén, illetve a köztük való váltáson. Ez utóbbira legjobbnak az Apple OS X rendszeréből ismerhető megoldást találták, a megjelenítésből pedig igyekezték a lehető legtöbbféle módot beépíteni: gondoltak a két, három, négy programot egyszerre látni kívánókra, sőt azokra is, akik úgy szeretnék használni gépüket, hogy a háttérben négy program futását látják, miközben az előtérben egy ötödikkel dolgoznak. (Elemzést vagy szakdolgozatot írók, szevasztok.)

©

Holnaptól ingyen kipróbálható

A Microsoft bejelentése szerint szerdán indítják el Windows Insider Programjukat, tehát a Windows 10 technikai előzetesét (Technical Preview) holnaptól lehet majd kipróbálni. Hogy a végső kiadás mikor kerül majd boltokba, illetve hogy kerül-e egyáltalán boltokba vagy ingyenesen elérhető lesz legalább a Windows 8-tulajdonosok számára, arról direkt újságírói kérdésre sem adott választ a Microsoft. És hát adósok maradtak még jópár újdonsággal is, a kedden elmondottak alapján ugyanis mi még nem érezzük, hogy valóban Tesla lenne ez az új csúcsjárgány.

Ha ez a cikk érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Törvényesítik az átláthatatlan költségvetést

Törvényesítik az átláthatatlan költségvetést

Májusban már kezdtek használt autókat nézegetni a magyarok

Májusban már kezdtek használt autókat nézegetni a magyarok

Izgalmas új játék érkezett a Facebookra, azonnal indítható

Izgalmas új játék érkezett a Facebookra, azonnal indítható