Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Mindenki a Windows 9-re számított, de a Microsoft a Windows 10-et mutatta be kedden este. A vállalat minden erejével azt hangoztatja: a rendszer kialakításánál az érintőképernyőkre kihegyezett Windows 8-cal ellentétben ezúttal ismét a monitor+billentyűzet+egér kombóra fókuszáltak.

A Microsoftnak sokkal jobb, mint a MÁV-nak. Míg a vasúttársaságnak három ellensége is van, addig a szoftvercég a legfőbb bevételi forrást jelentő Windows terén csak két problémával küzd.

Az egyik gond az XP...

A 2001-ben kiadott Windows XP ma már minden szempontból túlhaladottnak számít, kiadása óta már három új főverzió jelent meg, a Microsoft minden fronton leállította a régi oprendszer támogatását. És mégis, világszerte a felhasználók negyede-ötöde esküszik a túlkoros programra.

...a másik pedig a Windows 8

Amikor a Windows 8 megjelent, a Microsoft hazai szakembere úgy jellemezte: olyan, mint a szomszéd mosógépe, tehát az új felület legfőbb problémája, hogy még szokatlan, de majd mindenki hozzászokik. Aztán az értékesítési adatokból kiderült: a felhasználók köszönik, de elvannak korábbi mosógépeikkel, és sokan még inkább az említett Windows XP-t is megtartják, de nem hajlandók Windows 8-ra vagy 8.1-re váltani.

©

Pedig jó lenne, ha sokan szeretnének új verziót. A San Francisco-ban tartott keddi sajtóeseményt megnyitó Windows-főnök, Terry Myerson által idézett adat szerint 1,5 milliárd ember használ windowsos gépet, ráadásul sokan egynél többet. Könnyen belátható, hogy ha mindenki – vagy legalábbis legtöbben – újabb verziót vásárolnának gépeikre, akkor az elképesztő mennyiségű pénzt hozna a Microsoft konyhájára.

A váltási hajlandóságot Joe Belfiore alelnök egy autós példával illusztrálta: olyan rendszert szerettek volna csinálni, hogy a Windows 7-használók egyrészt a megszokott élményt kapják, viszont az új Windowsban úgy érezzék magukat, mintha az első generációs Toyota Prius hibridből átültek volna egy új Teslába. Nem kell újratanulniuk a vezetést, egyszerűen csak hátra kell dőlniük az új csúcsjárgányban. Ez a megfogalmazás pedig annak elismerését is jelenti, hogy a nyolcas verzió újdonságai túl idegenek a felhasználóknak.

10, tiszta víz

A kereskedelmileg nem átütő sikerű 8 főverzió és a helyzeten nem sokat javító 8.1 változat után a Microsoft most egy új főverzióval próbálkozik, ezt pedig elsőre kissé érthetetlen módon Windows 10-nek nevezték el. Bár a bemutatón ez konkrétan nem hangzott el, de a számozással – a 9 kihagyásával – a vállalat valószínűleg azt szeretné érzékeltetni, hogy egyszerre kettőt is lépett előre.

©

A Windows 10-est kifejezetten az okostelefonokat és a felhő alapú megoldásokat szem előtt tartva fejlesztette a Microsoft. A korábbinál modernebb szemlélet már abban is tetten érhető, hogy a telefonra, tabletre, okostévére, játékkonzolra és számítógépre szánt Windowsok minden korábbinál jobban összeérnek majd: a W10 egyetlen közös platform, az eszközökön átívelő programokkal és persze az ezek beszerzését biztosító alkalmazásbolttal.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy “4-től 80 colos” minden eszközre ugyanaz a verzió érkezik majd, így a Windows 10 egyúttal az új Windows Phone-verziót is jelenti. (Mégha a mobilos újdonságokról nem is nagyon ejtettek szót a cég képviselői.)

Visszatér a Start menü, satöbbi

Mivel a Windows 8.x legnagyobb baja az, hogy már akkor az érintőképernyőkre optimalizálták, mikor legtöbben még bőven billentyűzettel és egérrel irányítják gépüket, a Microsoft koncepcionális változást vezet be az új Windows-ban. Ha a bemutatóból jól értettük, a Windows 10 elsődleges felülete automatikusan alkalmazkodik majd a beviteli módhoz: ha billentyűzet+egér kombót használunk, akkor ahhoz próbál kényelmes lenni, ha pedig érintőképernyős eszközt (pl. táblagépet), akkor annak sajátosságaihoz idomul.

©

Ennek jegyében, az asztali felhasználóknak kedvezve, visszatér a Start menü. (Ahogy erre a kiszivárgott információk alapján számítottunk is.) Ez azért lényeges pont, mert hangozzék bármilyen viccesnek, a Windows 8.x verziókkal szembeni ellenállás egyik legfőbb oka éppen a Start menüt elhagyása. A Win 95-ben bevezetett, legutóbb a Win 7-be beépített elem némileg megújult formában tér vissza: az operációs rendszer korábbi verzióiból ismert felület mellett megjelennek majd a Windows 8 élő csempéi is. Mindez a gyakorlatban élő értesítéseket jelent (pl. a Start menüből is látszik majd, ha van új levél, vagy az aktuális időjárás) majd egy alakítható méretű felületen.

Sokat bütykölt a Microsoft a több program egy képernyőn való megjelenítésén, illetve a köztük való váltáson. Ez utóbbira legjobbnak az Apple OS X rendszeréből ismerhető megoldást találták, a megjelenítésből pedig igyekezték a lehető legtöbbféle módot beépíteni: gondoltak a két, három, négy programot egyszerre látni kívánókra, sőt azokra is, akik úgy szeretnék használni gépüket, hogy a háttérben négy program futását látják, miközben az előtérben egy ötödikkel dolgoznak. (Elemzést vagy szakdolgozatot írók, szevasztok.)

©

Holnaptól ingyen kipróbálható

A Microsoft bejelentése szerint szerdán indítják el Windows Insider Programjukat, tehát a Windows 10 technikai előzetesét (Technical Preview) holnaptól lehet majd kipróbálni. Hogy a végső kiadás mikor kerül majd boltokba, illetve hogy kerül-e egyáltalán boltokba vagy ingyenesen elérhető lesz legalább a Windows 8-tulajdonosok számára, arról direkt újságírói kérdésre sem adott választ a Microsoft. És hát adósok maradtak még jópár újdonsággal is, a kedden elmondottak alapján ugyanis mi még nem érezzük, hogy valóban Tesla lenne ez az új csúcsjárgány.

Ha ez a cikk érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!