szerző:
hvg.hu

Az egyik weboldal több tízezer lakásba pillant be, a lakók tudta nélkül.

Az InSecam nevű weboldal több mint 73 ezer lakásbelsőt, kertet, munkahelyet mutat mintegy 256 országból, nem titkosított biztonsági kamerák képeit megszerezve. A kamerák tulajdonosai – jegyzi meg a Motherboard cikke – nagyot hibáztak, nem változtatták meg az alapértelmezett felhasználónevet és jelszót.

A bal oldalon felsorolt országnevek között sajnos Magyarország is szerepel, 402 esettel, feltehetően a lakástulajdonosok nem is tudnak erről.

Az oldal, amely az IP-címe alapján moszkvai eredetű, olyan nagynevű gyártók biztonsági kameráinak képeit közli, mint a Panasonic, a Linksys vagy a Foscam, de persze hangsúlyozni kell, ez nem a gyártók hibája, hanem azoké a felhasználóké, akik nem vették a fáradságot a titkosításra.

©

A Motherboard cikkének megjelenése után az InSecam oldal e-mailben kereste meg őket, kifejtve, hogy az oldal célja, hogy felhívja a figyelmet egy olyan biztonsági problémára, amelyik sokáig „sötétben” volt. A rendszergazda szerint még senki sem kérte, hogy eltávolítsák lakásának képét a weboldalról, feltehetően a felhasználók nem is tudnak erről a megjelenésről. Állítólag a képek hozzáadása a rendszerhez automatikusan történik.

Az e-mailből az is kiderül, hogy amint megváltoztatja valaki az alapértelmezett felhasználónevet és jelszót, eltűnik a kép a rendszerből. Úgyhogy ha biztonsági kamerája van, és ezt még nem tette meg, gyorsan tegye meg, függetlenül attól, hogy felkerült-e vagy sem erre a kukkoló weboldalra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!