szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Épp hogy csak elterjedt a WireLurker nevű iOS-es malware híre, az Apple már lépett is az ügyben.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, egy igen komoly, az iOS-es világot érintő malware-t azonosítottak: több százezer iOS-es készüléket is megfertőzhetett már az elmúlt fél évben a WireLurker nevű kártevőcsalád.

A malware a Maiyadi nevű kínai Mac App Store-ból ered, és ott 467 OS X alkalmazást érint. Ezeket az alkalmazásokat már több mint 365 ezerszer letöltötték. Ha a WireLurker megfertőzte a Macet, és ahhoz USB-n keresztül egy iOS-es eszközt kötöttek, akkor a vírus abba is behatolt. A kártevő képes megszerezni különféle információkat a telefonról/táblagépről, de mivel egyelőre fejlesztés alatt áll, nem tudni pontosan, mi is a célja.

©

Az Apple persze nem hagyhatta figyelmen kívül az esetet, lévén először érte ilyen nagy támadás az iOS-es világot, és már lépett is az ügyben, semlegesítették a kártevőt. „Tisztában vagyunk a rosszindulatú szoftver megjelenésével, és már azonosítottuk és blokkoltuk is az érintett appokat, azaz nem lehet ezeket letölteni. Mint mindig, most is azt javasoljuk a felhasználóknak, hogy kizárólag megbízható forrásból származó szoftvereket töltsenek le és telepítsenek – mondta el az Apple szóvivője a Business Insidernek.

Ezzel együtt a cupertinói cégnek fel kell készülnie arra, hogy a WireLurker eset megismétlődhet, hiszen éppen azt mutatta meg a hackereknek, hogy áttörhető az a kemény héj, amelyet az Apple az iOS-es eszközök köre épített.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

Kiderült, hol tárolja a magyar kormány a lélegeztetőgépeket

Kiderült, hol tárolja a magyar kormány a lélegeztetőgépeket

Pintér Béláék új előadása ellentmondásos fogadtatásra számíthat

Pintér Béláék új előadása ellentmondásos fogadtatásra számíthat