szerző:
László Ferenc

Az LG második okosórája már nem egyszerűen csak okos, hanem egyben óraszerű megjelenést kapott, mi több: szép is. Hogyan viszonyul egy egyszerű okosóra a Samsung telefonálásra is használható megoldásához? Mire jó, és mire nem alkalmas ma egy 100 ezer alatti androidos okosóra? Kipróbáltuk.

A Motorola idén tavasszal jelentette be a Moto 360-at, mely egyedi külseje, illetve körszámlapja révén dobott egy kisebb méretű sziklát az okosórák négyszögletű, langyos és zavaros állóvizébe. Az amerikai óra kijelzőjének alsó szekciója azonban enyhén lecsapott, így a világ első komplett körszámlapos okosórája egyértelműen az LG G Watch R.

A formatervezés olyannyira jól sikerült, hogy a készülékről első blikkre könnyen azt lehet hinni, hogy egy teljesen hagyományos karóra. No persze, ha egy kicsit sötétebb helyen viseljük az órát, akkor máris kibukik, hogy világító kijelzője van, és nem mechanikusan kóricáló mutatói.

©

Minőségi kérdés

A 46 milliméter átmérőjű karóra minőségi fémből, egész konkrétan rozsdamentes acélból készült. A 22 milliméteres szíj egyszerűen cserélhető, ami annak fényében mindenképpen jó hír, hogy a dobozban mellécsomagolt példány bár valódi bőrből készült, valahogy mégis gagyi benyomást kelt. A 62 grammos tömeg minden további nélkül tolerálható: a kezünket nem húzza le az óra, de azért érezni, hogy valami van a csuklónkon.

Az óra vonalait egyetlen manuális kezelőszerv töri meg: a jobboldali nagy nyomógombbal ébreszthető fel a kijelző, illetve nyomva tartva közvetlenül előhívható a beállítások menüje.

Vizuális élvezetek

Az 1,3 colos képátlójú, mintegy 33 milliméteres átmérőjű érintőkijelző a legmodernebb P-OLED technológiára épül, ennek megfelelően nincs szüksége háttérvilágításra, ez pedig igen jó hatást gyakorol a fogyasztásra. Mivel az OLED-kijelzők esetében ténylegesen csak azok a pixelek világítanak, amelyeknek van információtartalma, ezen az órán simán használhatjuk az "always-on" funkciót, vagyis a mindig bekapcsolva tartható órára pillantva azonnal informálódhatunk a pontos időről. A riválisok esetében ehhez a legtöbb esetben fel kell emelni a kezünket (ekkor kapcsolódik fel a kijelző), erre a pluszmozdulatra ezúttal nincs szükség.

A képernyő 320x320 pixeles felbontása és a 246 ppi-s pixelsűrűsége remek képminőséget eredményez, a betekintési szögek abszolút rendben vannak, a kontrasztarány szokásosan az egekben, egyedül talán a fényerő lehetne kicsit nagyobb.

©

Szenzorarzenál

Szenzorokból természetesen nincs hiány, így például a hátlap közepén található a már-már elmaradhatatlan pulzusmérő, és többek közt giroszkópot, gyorsulásmérőt, iránytűt, illetve barométert is kapunk a pénzünkért. Fényszenzor viszont sajnos nincs, így a képernyő nem alkalmazkodik a környezeti viszonyokhoz, a fényerőt manuálisan kell állítani (hat fokozatban).

Az IP67-es minősítés miatt elméletileg nem eshet baja a kütyünek, ha 30 percen át 1 méter mély vízben úszkál. Az integrált akkumulátor 410 mAh kapacitású, ami a smartwatch termékkategóriában igen jó értéknek számít, ettől függetlenül az 1-2 napos használati idővel egy óra esetében még mindig nem igazán lehetünk elégedettek. A töltésről egy mágneses kis bölcső gondoskodik, mely 0,85 amperes töltőárama révén kevesebb mint 30 perc alatt teljesen feltölti a megfáradt aksit.

©

Az okostelefonunk és az okosóra közötti kapcsolat Bluetooth 4.0 technológián át zajlik, mely a teszt során a szokásos 10 méteres hatótávolságon belül stabilan tette a dolgát. Ahogy a telefonról beérkező értesítéseket jelző vibramotor is: korrekt erővel zsibogtatta meg a csuklónkat.

Szolgáltatások, alkalmazások

Ha valamilyen értesítés jön a telefonunkra, az azonnal megjelenik az óra készenléti képernyőjén. Ezt az információt azonnal eltávolíthatjuk, illetve kicsit jobban kifejtve megtekinthetjük a tartalmát akár az órán, akár a telefon kijelzőjén. Ha e-mailt kapunk, annak első pár sora megjelenik a kijelzőn, és ha ez alapján meg merjük válaszolni az üzenetet, néhány előre definiált sablonválasz közül választhatjuk ki a legjobb szöveget. A leveles és naptárfunkció mellett időjárás-jelentéssel, útvonal-információkkal, illetve navigációs szolgáltatásokkal is rendelkezik a kütyü.

©

A kis kijelző természetesen nem az eszeveszett tartalomfogyasztásra lett kitalálva, mindenesetre elmondható, hogy a teszt során a korábbiaknál kevesebbszer vettük elő a mobilunkat, bizonyos dolgok megtekintésére és nyugtázására elég volt az óra. Enyhén zavaró, hogy a négyszögletes tartalmak néha bután/furcsán jelennek meg a körkijelzőn, de ezzel azért még bőven együtt lehet élni.

Mivel az okosórán alaphelyzetben nincs túl sok alkalmazás, az androidos telefonunkra telepített Android Wear app révén érdemes áttekinteni, hogy milyen extra szoftvereket pakolhatunk a készülékre. Némi választék már elérhető, találhatunk többek közt tudományos számológépet, rengeteg egyéb hasznos kis alkalmazást, no és persze néhány játékot is – de ezzel együtt elmondható, hogy az Android Wear tartalomkínálatának bőven van még hova fejlődnie.

©

Zenelejátszó viszont már alapból van az órán, és ezzel nemcsak a telefonunkon lévő zenéket kezelhetjük, hanem az óra 4 GB-os (ebből 3 GB szabad) belső memóriájába másolt muzsikákat is. Mikrofon a hangparancsok miatt értelemszerűen van a fedélzeten, hangszóró viszont nincs, tehát kihangosítóként és zenekeltőként önmagában nem használható a G Watch R.

És ami hajtja őket

A működési sebességgel nincsenek problémák, ami egyrészt az Android Wearnek, másrészt pedig a Moto 360-ban lévő SoC-nél sokkal komolyabb, négymagos 1,2 GHz-es Snapdragon 400-as chipsetnek köszönhető. Az 512 MB RAM egy androidos mobilban ma már nagyon kevés, egy ilyen okosórában viszont a jelek szerint bőven elegendő. A már említett 4 GB-os belső tárhelynek viszont kénytelen-kelletlen kell elégnek lennie, a bővítésére alkalmazható microSD-slot ugyanis nincs az eszközben.

©

Tesztkészülékünkön a cikk írásakor elérhető legújabb, 4.4W.2-es szoftver futott, de az ígéretek szerint december második felében már elérhető lesz az ezt a KitKat-alapú Android Weart váltó, immár Lollipop-magos új kiadás is, mely többek közt letölthető órafelületekkel és egyéb új funkciókkal újít.

Használat közben: több-e a több, vagy kevesebb?

Az alapképernyőre a tizennégy alap analóg/digitális óralap valamelyikét szögelhetjük oda, melyek elég változatosak, mindenki megtalálhatja a maga számítását. Inaktív állapotban a fogyasztás minimalizálása érdekében csak a legfontosabb infók jelennek meg, de amint rányomunk az oldalsó gombra, vagy az érintőkijelzőre, máris megjelenik a komplett tartalom. Az "OK Google" hangparancs kimondását követően hangparancsokkal és kérdésekkel bombázhatjuk a készüléket, és a reakciók, valamint a válaszok a legtöbb esetben hibátlanok. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a G Watch R nem tud magyarul, ami eléggé behatárolja a termék hazai sikerét. De hang helyett természetesen hagyományos lapozó mozdulatokkal is kezelhető a főmenü, mely függőleges szerkezetben sorakoztatja fel a fontosabb funkciókat.

©

Samsung Gear S-t nemrégiben már volt szerencsénk kipróbálni, tehát van összehasonlítási alapunk. A Gear S sokkal nagyobb és nehezebb, mint a G Watch R, és bár előlapját egy kiváló ívelt érintőkijelző uralja, a hétköznapi gyakorlatban az LG-féle kisebb körkijelző életképesebb megoldásnak bizonyul. (Hosszabb szöveg bevételére amúgy se nagyon számítsunk, mert bár Samsungék okosóráján elméletileg komplett e-maileket is írhatunk, de ezt kár is lenne valódi előnyként emlegetni, a miniatűr QWERTY billentyűzeten ugyanis mindez kínszenvedés.)

A Samsung-óra mellett szól, hogy önmagában (közelben lévő telefon nélkül) is alkalmas mobilhívásra, SMS-ezésre és netezésre, az LG pedig "csak" egy telefonunkat kiegészítő másodkijelző. De ez az előny mégsem annyira egyértelmű, az órák beállításához ugyanis mindkét esetben szükséges egy mobil: ez a Samsung esetében csak néhány Galaxy-modell lehet, az LG terméke viszont lényegében bármilyen androidos telefonnal kompatibilis.

A 3G mobilnet és az elmaradhatatlan Bluetooth 4.0 mellett remek wifi-támogatás is található a Samsung 120 ezer forintos okosórájában, melyről azonban (az LG eszközével összevetve) mégis valahogy úgy érezzük, hogy a kevesebb néha több.

©

Verdikt

Az LG G Watch R-rel kapcsolatban végre az az érzésünk volt, hogy egy ilyen okosórát minden további nélkül el tudnánk képzelni magunknak. Ez a smartwatch végre úgy néz ki, mint egy hagyományos karóra, nem túl nagy, nem túl nehéz, nincsen benne rengeteg felesleges funkció, és alapvetően segít abban, hogy ne kelljen minden esetben elővenni a zsebünkben lapuló mobilunkat. (Az már kérdés, hogy ha ez a bizonyos telefon iOS vagy Windows Phone operációs rendszerű, akkor ezt az egész történetet azonnal el is felejthetjük.)

No persze az egész okosóra platformnak bőven van még hova fejlődnie, tesztünk során sok esetben úgy érezhettük magunkat, mintha mi lennénk az Android Wear bétatesztelői.

Az LG G Watch R listaára jelenleg 80-90 ezer forint.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Videoton idei árbevétele elérheti a 190 milliárd forintot

A Videoton idei árbevétele elérheti a 190 milliárd forintot

Az utasok elkobzott cuccaiból állítottak karácsonyfát a vilniusi reptéren

Az utasok elkobzott cuccaiból állítottak karácsonyfát a vilniusi reptéren

Leállósávban veszteglő baglyon segítettek a rendőrök

Leállósávban veszteglő baglyon segítettek a rendőrök

Michelisz nyerte az első WTCR-futamot, nőtt az előnye

Michelisz nyerte az első WTCR-futamot, nőtt az előnye

Ennyi stílus rá sem fér egy albumra – 40 éve jelent meg a London Calling

Ennyi stílus rá sem fér egy albumra – 40 éve jelent meg a London Calling

Szombattól egy kiló almát sem lehet behozni az EU-ba engedély nélkül

Szombattól egy kiló almát sem lehet behozni az EU-ba engedély nélkül