szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az otthoni filmnézés élményének javítására már most használható a világ első 3D-s hangzást nyújtó fejhallgatója, hamarosan pedig a virtuális valóság megéléséhez is hasznos eszköz lehet. Ha felveszi és elfordítja a fejét, rögtön fordul a hanghatás is.

A Las Vegas-ban zajló CES 2015 kiállításon debütált a világ első 3D-s fejhallgatója. A gyártó 3D Sound Labs “igazi viselhető moziként” is emlegeti az eszközt, ami lássuk be, egy kissé nagyképű megnevezés, tekintve, hogy a Neoh képet egyáltalán nem, csak hangot sugároz.

©

Amiért mégis érthető a mozis vonal: a fejhallgató a (házi)mozik hangrendszerének élményét hozza, viselőjében olyan hatást kelt, mintha nem is 5+1, hanem két tucat hangszóró venné körül, minden irányból. Ilyen, “több hangszórós” fejhallgató már eddig is létezett, a francia 3D Sound Labs azonban alaposan hozzáadott a technológiához: a Neoh követi viselője fejmozgását, és ahhoz szabja a hangzást.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hangzás nem csak aszerint változik, hogy a filmben közelebb vagy távolabb robbant fel valami, jobbról vagy balról szólnak-e a szereplők. A fejhallgató szimulálja a hangzásváltozást akkor is, ha kicsit jobbra fordítjuk a fejünket satöbbi. Mindez már filmezés közben is érdekes (ehhez a cég saját videólejátszó alkalmazása szükséges), de a játékok és/vagy a virtuális valóság területén még nagyobb távlatok nyílhatnak.

©

A Neoh utolsó simításaihoz és a tömeggyártás beindításához még szüksége van némi pénzre a vállalatnak, így a 3D-s fejhallgató még januárban közösségi tőkegyűjtésre indul a Kickstarteren. Gyanúnk szerint a szükséges pénz jó eséllyel össze is jön majd, így a gyártó még idén piacra dobhatja a 300 dolláros árszint alá belőtt újdonságot.

Ha nem szeretne lemaradni a CES 2015 legfontosabb újdonságairól, lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát, ahol mindenről beszámolunk. Ha most rögtön belekezdene a hírek olvasásába, itt találja őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban

A világon elsőként végeztek kettős váll- és karátültetést Franciaországban

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására

Letartóztattak egy fegyveres férfit, akinél hamisított belépő volt Biden beiktatására

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő