szerző:
hvg.hu

Képzelje el a világ a legnagyobb városát úgy, hogy a világ népességének közel egyharmada benne él, de az utcák üresek. Megvan? A legfrissebb, nyilvánosan elérhető adatok alapján összeállított, statisztika szerint pont ilyen a Google közösségi oldala.

Ha azt nézzük, hogy a Google Plus 2,2 milliárd profillal rendelkezik, akkor nevezhetnénk világsikernek is a közösségi oldalt. Ha viszont az aktivitásra koncentrálunk - és ez a legfontosabb szempont -, akkor a bukás a legfinomabb jelző. A szolgáltatás vezetője, Dave Besbris nyilatkozta tavaly, hogy nem akar beszélni a szolgáltatás számairól. Most már értjük, hogy miért: egy adatelemző, Kevin Anderson ugyanis pontos statisztikákkal rántotta le a leplet a Google Plusról.

A nyilvánosan hozzáférhető adatokat összegyűjtve kiderült, hogy az említett 2,2 milliárd profil mindössze 9 százaléka aktív. Ezeknek a felhasználóknak pedig alig 6 százaléka posztolt újév óta. Gyors számolással ki is jön, hogy 4 és 6 millió ember közé tehető, aki az elmúlt három hétben bármit is csinált a Google Plus oldalán. Persze ennél egy kicsit nagyobb az aktivitás, de a többi poszt például a YouTube-on Google-profillal közzétett kommentek vagy videók miatt automatikusan kerülnek az oldalra. Ezt ellensúlyozhatja azonban az, hogy természetesen vannak olyanok, akik nem publikusan tesznek közzé megosztásokat, ezekre ez az elemzés nem láthatott rá.

©

2012-ben is úgy tűnt, hogy a Google Plus egy szellemváros, de most már hivatalosan is az. Ha már itt tartunk, akkor azt is meg kell jegyeznünk, hogy 2014 legérdekesebb, ígéretesen induló kísérlete, az Ello is befuccsolt. Nagyon sokan regisztráltak a közösségi oldalra, de most az oldalra lépve a legfrissebb bejegyzés két hónapja történt az ismerőseink körében. Sokatmondó, hogy akkor pont ezt a cikkünket osztotta meg ismerősünk egy "Na hát akkor" megjegyzés kíséretében.

Ha szeretne egy aktívabb közösséghez tartozni, és érkes cikkeket olvasni technológiai témákban, akkor lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát. Ott több mint 50 ezren vagyunk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ryan Reynolds szóra bírja Pikachut – megérkezett a Pokémon-film előzetese

Ryan Reynolds szóra bírja Pikachut – megérkezett a Pokémon-film előzetese

Krúzolás a bulinegyedben

Krúzolás a bulinegyedben

Itt tart az orosz technika: okostelefonról is beindíthatók az új Ladák

Itt tart az orosz technika: okostelefonról is beindíthatók az új Ladák

Módosították a Duna-partok építési szabályzatát az új atlétikai stadion kedvéért

Módosították a Duna-partok építési szabályzatát az új atlétikai stadion kedvéért

Több mint 100 bálnát találtak összezsúfolva egy oroszországi "bálnabörtönben" – videó

Több mint 100 bálnát találtak összezsúfolva egy oroszországi "bálnabörtönben" – videó

Orbán macedón barátjának elvileg nagyon nehéz lenne megkapnia a menekültstátuszt

Orbán macedón barátjának elvileg nagyon nehéz lenne megkapnia a menekültstátuszt