szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A napokban ünnepelte tizedik születésnapját a Google Maps, s köszöntésül csokorba gyűjtöttünk néhány érdekességet, izgalmas funkciót e remek térképszolgáltatásból.

A Google Maps immár ott van számítógépünkön, telefonjainkon, tabletjeinken, szinte már nehéz elképzelni, hogyan is élhettünk nélküle. Pedig a Google ingyenes online térképszolgáltatása csak (vagy már?) tízéves (egészen pontosan február 8-án volt a születésnapja), azonban az elmúlt időszakban számos hasznos funkcióval bővült, és bizony sokkal-sokkal többet tud, mint bármelyik térkép.

Tudta például, hogy a Google Mapsben egy igen pontos, távolságmérésre alkalmas eszköz is rejlik, amellyel még akkor is lemérhető bizonyos szakaszok távolsága, ha nincsen köztük út? Hogy ez a funkció hogyan érhető el, hogy használható, arról ebben a cikkünkben írtunk.

©

A világ legcsodálatosabb, sőt legeldugottabb helyeit is bejárhatjuk ma már a térkép Street View (Utcakép) szolgáltatásában elérhető panorámaképek segítségével. Magyarországon adatvédelmi aggályok miatt elég sokáig nem lehetett használni ezt a rendszert, ám végül 2013 áprilisában nálunk is elindulhatott. De vajon azt tudja, hogy akár ön is készíthet Street View-t? Ráadásul nincs szükség hozzá különleges autóra, fejlett fotóberendezéseket tartalmazó hátizsákra, elég egy DSLR kamera, no meg egy androidos okostelefon. A további részletekről itt olvashatnak.

©

A régi korok, a történelem kedvelőinek igyekezett kedveskedni a Google, amikor a National Geographickal együttműködve fantasztikus történeti atlaszokat tett közkinccsé.

A térképeket a National Geographic szolgáltatta, a technikáról a Google gondoskodott Google Maps Engine platformjával. A Google persze másokkal is kötött partneri megállapodást, így most már számos történelmi, sőt egyéb szempontok alapján készített atlaszokat kínál Térképgalériája, és a különféle térképekhez akár a Google keresőjéből is könnyen eljuthatunk.

©

S ha már a történelem, a régi korok kerültek szóba, 2014 áprilisától egy igen különleges, időutazós funkció is a térképre került, amelynek köszönhetően megnézhető, hogyan is nézett ki régebben egy-egy kiválasztott helyszín (persze csak ha lefotózta a Google autója). A funkció elérésének mikéntjéről ebben a cikkünkben olvashatnak.

©

A Google Maps hamar megtalálta az utat a mobil eszközökre is, és igen gyorsan egyike lett a legnépszerűbb mobilos appoknak. Nem véletlen tehát, hogy a Google folyamatosan újabb és újabb hasznos funkciókkal egészíti ki. Januárban is volt egy igen hasznos frissítés, a mobil Google Mapsbe költözött újdonságokról itt írtunk.

A Google Maps vonatára jó pár cég felkéredzkedett, és saját ötleteikkel javítanak a térképen. Az Amplifon augusztusi megoldása például olyasvalamivel egészíti ki a Street View-s képeket, amelyek eddig nagyon hiányoztak ezekről: a környezet zajaival, hangjaival. Ráadásul 3D-s hanghatásokról van szó, így tényleg olyan az egész, mintha magunk is valóban a helyszínen lennénk. Ha ez a technika közelebbről is érdekli, olvassa el ezt az írásunkat.

©

A Google böngészőjébe is bekéredzkedtek a Google Maps űrből készített felvételei, az Earth View from Google Maps nevű Chrome bővítmény a megnyitott új lapokat indítja fantasztikus felvételekkel. A bővítményről itt olvashatnak részleteket.

A Show My Street szolgáltatás is a Google Mapset vette alapul, s ha kíváncsi arra, hogy milyen házban lakik valamelyik ismerőse, akkor elég a pontos címet begépelni az említett szolgáltatás keresőmezőjébe, és máris ott állhat (virtuálisan) az ismerős háza előtt. A szolgáltatásról további részleteket találhatnak ebben a cikkünkben.

©

Tavaly nyáron egy érdekes, a Google Mapsszel összefüggő játékot adott közre a Google: földrajztudásunkat tehetjük vele próbára. A Smarty Pins valóban remek szórakozást kínál, miközben persze tanít is. Eléréséről és a részletesebb szabályokról többet is megtudhat, ha elolvassa ezt a cikkünket.

©

Ha valaki úgy gondolná, hogy a Google online térképszolgáltatását – a nevéből adódóan – csak internetkapcsolattal érheti el, az bizony nagyot téved. Van ugyanis egy olyan program, amellyel egy pendrive-ra menthetjük a teljes Google Mapset, magunkkal vihetjük, és bármilyen gépen, akár netkapcsolat nélkül is kereshetünk rajta címeket. A programról itt írtunk részletesebben.

Végül álljon itt egy egészen friss hír: az androidos Google Maps frissítése során a sávváltás (Lane Guidance) funkció immár 23 országra elérhető, s ebben Magyarország is benne van.

Ha pedig gyönyörködni szeretne a Google Street View-val felfedezhető csodálatos (és sokunk számára sajnos elérhetetlen) helyekben, akkor ezekből a cikkeinkből válogasson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!