szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pillanatok alatt fizethetünk bármilyen összeget ismerőseink emailcímére, s mindezt a legnagyobb biztonságban tehetjük.

Korábban egy ingyen parkolás kapcsán írtunk a Barionról, az egyetlen olyan e-pénz-rendszerről Magyarországon, amelyet a Magyar Nemzeti Bank is engedélyezett.

Az alkalmazásként Android és iOS rendszerre is elérhető kártyás feltöltés segítségével néhány pillanat alatt helyezhetjük át számlapénzünket Barion e-pénz-számlánkra, innen pedig azonnal továbbutalhatjuk bárki részére, akinek tudjuk az emailcímét. A Barion nem csupán egy mobiltárca vagy speciális valuta, hanem e-pénz, azaz olyan valódi pénz, melyet az e-pénz kibocsátó tart nyilván, és amihez bármikor és bárhonnan hozzájuthatunk egy számítógép vagy egy okostelefon segítségével.

A megoldás abban is különbözik a különböző mobiltárcáktól, hogy a bankkártya ebben az esetben nincs a mobiltelefonhoz rendelve, sőt a telefonra soha nem mentődnek le a kártyaadatok. Ezáltal pedig a rendszer sokkal biztonságosabb, mint egy átlagos mobiltárca vagy akár az, hogy a bankkártyánkat állandóan magunknál tartjuk. A Barion esetében a számlaadatok az e-pénz-kibocsátó és az elfogadóhely szervere között mozognak, azaz nincs szükség POS terminálra és arra sem, hogy a bankkártyát egyáltalán magunknál tartsuk.

©

Ha e-pénz-számlát nyitunk, akkor a hagyományos bankszámlánkhoz tartozó kártyát egyetlen alkalommal kell hozzárendelnünk az e-pénz-számlánkhoz. Az adatokat a Barion szervere megőrzi, és ezután akár a mobiltelefonunk, akár egy számítógép segítségével néhány gombnyomással tudunk áttölteni pénzt bankszámlánkról az e-pénz-számlánkra. A feltöltés díja 1%, csak összehasonlításként: a kereskedők tipikusan 1-2 százalékos kártyahasználati díjat számolnak fel.

Az e-pénz-számlánkon lévő pénzt ezután a Barion rendszerén keresztül átutalhatjuk bármilyen emailcímre. Ha a fogadó még nem rendelkezik e-pénz-fiókkal, akkor nyitnia kell egyet, ami csupán néhány másodpercig tart. Ezután az e-pénzét elvásárolhatja bármely elfogadóhelyen – például internetes boltokban vagy szórakozóhelyeken –, vagy átutalhatja magának hagyományos bankszámlájára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump még egy utolsót rúg a Huaweibe és partnereibe

Trump még egy utolsót rúg a Huaweibe és partnereibe

Perre vinnék a WhatsApp változtatásait a 400 millió felhasználós Indiában

Perre vinnék a WhatsApp változtatásait a 400 millió felhasználós Indiában

Oldalára fordították a parkoló autót, hogy kilopják a katalizátorát

Oldalára fordították a parkoló autót, hogy kilopják a katalizátorát