szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három embert gyanúsítanak az amerikai hatóságok az eddigi egyik legnagyobb adatlopási üggyel. Az elkövetők amerikai adatbázisokból loptak el egymilliárd nevet és emailcímet, majd rengeteg pénzt kaszáltak vele.

Spamküldéssel csinált pénzt az amerikai marketingvállalatoktól ellopott egymilliárd emailcímből az a három férfi, akik közül kettőt már el is fogtak a hatóságok. A darabszámot tekintve a legnagyobbak közé sorolt adatlopási ügy gyanúsítottjai részben spammereknek adták el az értékes, működő emailcímeket tartalmazó listát, részben maguk is spamekkel árasztották el az érintett postafiókokat.

A Reuters beszámolója szerint a címeket legkevesebb nyolc szolgáltató adatbázisának feltörésével szerezte meg az egyik férfi, 2009 februárja és 2012 júniusa között. A címekre ezután kéretlen reklámokat küldtek, az Adobe Reader 10-es verziójának beállított kamu programot hirdették 65 dolláros áron. A reklámlevelek hatására sokan vettek a hamis programból: a gyanúsítottak 2 millió dollárt, azaz nagyjából 560 millió forintot kerestek a spamekkel.

Bár az ügy elkövetői maguk szerezték meg a címeket, a spamüzlet jóval kevesebb hozzáértés mellett is virágzik. Egy adathalász oldal létrehozásának és a forgalmat generáló spamelős projekt beindításának néhány tízezer forintos költsége van, a várható "profit" mértéke pedig több mint elégséges.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egymillió eurós segélyt küld Libanonnak Magyarország

Egymillió eurós segélyt küld Libanonnak Magyarország

Milliárdokat fizet az Egyesült Államok, ha valaki jelent nekik egy külföldi hackert

Milliárdokat fizet az Egyesült Államok, ha valaki jelent nekik egy külföldi hackert

5G, 120Hz-es kijelző: bemutatta a Samsung az idei legerősebb mobilját, a Galaxy Note20 Ultrát

5G, 120Hz-es kijelző: bemutatta a Samsung az idei legerősebb mobilját, a Galaxy Note20 Ultrát