szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem érdemlik ki az e-könyvek a könyvekre vonatkozó kedvezményes áfakulcsot – így döntött az Európai Unió Bírósága. Az ítélet nem akadályozza, de azért lassítja az olvasók számára több szempontból kényelmesebb megoldás terjedését.

Nem könyvnek, hanem “elektronikusan támogatott szolgáltatásnak” minősítette az e-könyveket az Európai Unió Bírósága, így gyakorlatilag megtiltotta a kulturális termékekre kiszabható kisebb áfakulcs alkalmazását – írja a Papíron túl blog. Az ítélet minden elektronikus vagy digitális formátumú kiadványra vonatkozik, függetlenül attól, hogy azt milyen technológiával tették közzé.

A blog szerint az ítélet kimondása előtt több országban is a papír könyvekre alkalmazott kisebb áfa vonatkozott az e-könyvekre is: például Franciaországban szintén 5%, Luxemburgban pedig csak 3%. A hazai fogyasztókat a döntés csak elméletben érinti, itthon ugyanis eddig is az általános, 27%-os áfát számolták rá az e-könyvekre – ennek országszintű csökkentését lehetetlenítette el a "nagyon erős, a hagyományos könyvkiadásban érdekelt vagy nyomdákkal rendelkező lobbi" által kiharcolt európai döntés.

©

Az ítélet alighanem hatással lesz az e-könyvek kereskedelmére is, mégpedig olyan módon, hogy a legális piac serkentése helyett továbbra is az "alternatív", illegális letöltőhelyek felé tereli majd az olvasókat.

Az olvasást több szempontból kényelmesebbé tévő e-könyv-olvasó gépek – így az e-olvasás – iránt egyre növekszik a kereslet: míg tavaly a világpiac 20 százalékkal nőtt, Európában 30-40 százalékos volt a növekedés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy levelet nézett Menczer Tamás Sinopharm melletti kiállásnak a The Lancetben

Egy levelet nézett Menczer Tamás Sinopharm melletti kiállásnak a The Lancetben

Arab politikus az izraeli kormányban? Most először ez is előfordulhat

Arab politikus az izraeli kormányban? Most először ez is előfordulhat

Klímasemlegességi célok: valódi cselekvés helyett inkább trükközés zajlik

Klímasemlegességi célok: valódi cselekvés helyett inkább trükközés zajlik